Budowa pieca do pizzy z wermikulitu

Witam wszystkich!

W związku z tym, że postanowiłem w tym roku zbudować dla siebie grill i piec do pizzy chcę zaprezentować poszczególne etapy w fotorelacji. Możliwe, że komuś się to przyda. Piec jest w trakcie dalszej budowy, ale na bieżąco będę umieszczał zdjęcia. Na dole zamieszczam swoje wnioski i film z pieczenia pizzy :)

Pierwsza, wstępna konstrukcja z krawężników
Pierwsza, wstępna konstrukcja z krawężników
Wylewka - butelki po piwie zalane betonem wermikulitowym
Wylewka - butelki po piwie zalane betonem wermikulitowym
Wstępne ułożenie cegieł szamotowych
Wstępne ułożenie cegieł szamotowych
Forma do umieszczenia piłki do ćwiczeń średnicy 75 cm
Forma do umieszczenia piłki do ćwiczeń średnicy 75 cm
Okładanie piłki betonem wermikulitowym w proporcji 5 porcji wermikulitu, 1 porcja cementu portlandzkiego, 2 l wody
Okładanie piłki betonem wermikulitowym w proporcji 5 porcji wermikulitu, 1 porcja cementu portlandzkiego, 2 l wody
Piłka wyłożona betonem wermikulitowym
Piłka wyłożona betonem wermikulitowym
Piłka wyłożona betonem wermikulitowym
Piłka wyłożona betonem wermikulitowym
Gotowa, w miarę sucha kopuła z wermikulitu, którą można już było bezpiecznie przenieść
Gotowa, w miarę sucha kopuła z wermikulitu, którą można już było bezpiecznie przenieść
Wstępna przymiarka
Wstępna przymiarka
Wybudowany portal wejściowy do pieca
Wybudowany portal wejściowy do pieca
Wejście do pieca
Wejście do pieca
Drugie mocniejsze przepalenie pieca. Dodanie przedniej półki z betonu
Drugie mocniejsze przepalenie pieca. Dodanie przedniej półki z betonu
Dodanie zbrojonego kołnierza z betonu dookoła pieca
Dodanie zbrojonego kołnierza z betonu dookoła pieca
Betonowy kołnierz. Na tym etapie kopuła pokryta matą ceramiczną 5 cm i tynkiem
Betonowy kołnierz. Na tym etapie kopuła pokryta matą ceramiczną 5 cm, siatką pentagonalną i tynkiem
Piec prawie gotowy, ale jeszcze nie wykończony estetycznie
Piec prawie gotowy, ale jeszcze nie wykończony estetycznie
Pułka betonowa
Pułka betonowa
Przygotowane drewno
Przygotowane drewno
Pizza wypieczona w temperaturze 300 stopni. Kruche ciasto z wierzchu i pod spodem oraz miękkie w środki
Pizza wypieczona w temperaturze 300 stopni. Kruche ciasto z wierzchu i pod spodem oraz miękkie w środku. Zbyt mokre drewno oraz drewniane robione na szybko drzwiczki, które się spaliły w trakcie nie pozwoliły na utrzymanie wyższej temperatury.
Pyszna pizza
Pyszna pizza

Wnioski

Ze względu na to, że cegły szamotowe na palenisku nie były przyklejone do wylewki tylko zwyczajnie ułożone to przy wysokiej temperaturze blisko 550 stopni trochę się rozjechały na boki. Cegły były układane na styk i w dużej temperaturze zwiększyły swoją objętość przez co zrobiły się szpary pomiędzy. Całość rozszerzyła się o 6 mm przez co pękł łuk wejścia do pieca. Z tego też powodu postanowiłem zrobić dookoła zbrojony, zakotwiczony w ścianie kołnierz betonowy. Mam nadzieję, że to powstrzyma dalsze rozjeżdżanie się cegieł szamotowych w palenisku.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektu, ponieważ pizza wyszła genialnie. Planuję jeszcze dorobić wsuwane drzwiczki z blachy, które będą trzymać ciepło i będę je ściągał na czas wkładania pizzy. 

Jeżeli ktoś dysponuje większym budżetem na materiały to proponuję zrobić kopułę z cegieł szamotowych wówczas temperatura na pewno będzie dłużej się utrzymywać. W tym piecu jak na moje oko temperatura dosyć szybko spada po wypaleniu drewna pomimo grubej na 10 cm ścianki kopuły oraz 5 cm maty ceramicznej niemniej jednak taki piec w zupełności wystarczy do miłego spędzenia czasu i upieczenia porządnej pizzy. Nie jest to piec profesjonalny, ale amatorski. Takie są moje spostrzeżenia jako osoby całkowicie zielonej w temacie :)

A na koniec umieszczam film z pieczenia trzeciej pizzy, która już wyszła jak trzeba: https://youtu.be/PZ5GBdD-Dtk

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanej budowy własnych pieców do pizzy.

 

Komentarze