Kopuła z cegły czerwonej w starym piecu

Mam pytanie dotyczące uruchomienia starego pieca chlebowego. Kupiłam ok. 100-letnią chałupę z kuchnią kaflową w której znajduje się również komora do wypieku chleba. Problem w tym, że kopuła jest zrobiona z cegły czerwonej a nie szamotu. Stąd moje pytanie, czy można w takim piecu bezpiecznie zapalić ogień, żeby kopuła nie popękała, jeśli tak to jak to robić?

Można w nim palić bez obaw. Dawniej dość często budowano piece w ten sposób. Czasami z powodu ograniczonego dostępu do cegieł szamotowych, innym razem z chęci zaoszczędzenia. Niektórzy też uważali, że „szamot przypala”
Użytkowanie takiego pieca w zasadzie niczym nie różni się od tego z komorą szamotową. Trzeba tylko pamiętać, że cegły czerwone są mniej odporne na szybkie zmiany temperatury. Dlatego podczas usuwania resztek popiołu wilgotną szczotką należy zwrócić uwagę, by nie chlapać po sklepieniu.
Więcej informacji na temat zasad palenia znajdzie Pani w menu głównym, w kategorii „Budujemy piec”