Drzwiczki do pieca chlebowego i inne pytania

Witam wszystkich, zaczynam przygodę z budową pieca i wędzarki.
Starałem się przejrzeć wcześniejsze wpisy ale nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania dotyczące drzwiczek do pieca.
Będę budował piec prostokątny (70x90cm), ze sklepieniem łukowym z klinów szamotowych. Lubię przed przystąpieniem do pracy mieć wszystko dokładnie zaplanowane i rozrysowane.
1. Na pytanie, drzwiczki z szybą czy bez znalazłem odpowiedź, która mnie przekonuje - bez szyby. Pizzę pieczemy przy otwartych, czyli widać a do chleba i innych wypieków nie zaglądamy zbyt często.
2. Wysokie czy niskie - zdecydowałem się na wysokie, wysokość boku 260÷290mm. Jakie są przeciwwskazania dla drzwiczek wysokich poza wychładzaniem?
3. Z regulacją dopływu powietrza czy bez. Gdyby nie było drastycznej różnicy w ich cenie pewnie bym się nie zastanawiał. Widziałem żeliwne 2-dzielne za 140zł bez regulacji i jednoskrzydłowe z regulacją w granicach 480÷580zł. Przy okazji czy 2-dzielne nie utrudniają obsługi w środku??

Witam.
Podobne pytania już kiedyś padały na forum i w komentarzach, Nie pamiętam w którym miejscu, zatem postaram się odpowiedzieć ponownie.
Drzwiczki powinny być w miarę niewielkie (przyczyną jest oczywiście utrata ciepła). Nie posiadają one izolacji, a metal ma dużą przewodność cieplną. Z tego powodu temperatura wewnątrz komory jest po stronie drzwiczek znacznie niższa i chleb piecze się wolniej. By uzyskać równomierny efekt należy bochenki zamieniać miejscami.
Ważne, by drzwiczki były umieszczone na odpowiedniej wysokości. Najlepiej gdy podstawa komory pieca znajduje się na poziomie łokcia. Wówczas nawet przy małym świetle otworu obsługa nie sprawia trudności. Większość z nas posiada w swoich piecach żeliwne drzwiczki jednoskrzydłowe. Duże, dwuskrzydłowe były zamontowane w starym piecu mojej babci i nie uważałem tego za dobre rozwiązanie.

Wykonywane w drzwiczkach wloty powietrza są zbyt małe by dostarczyć wymaganą ilość powietrza gdy płonie ogień. Trzeba wtedy pozostawić skrzydło lekko uchylone. Inaczej przedstawia się sytuacja gdy na dnie pozostają rozżarzone węgle. Wówczas nie potrzeba już tyle tlenu i ta funkcjonalność się przydaje.

In reply to by Robert

Dzięki serdeczne za podpowiedzi.
Czyli wybieram drzwiczki małe, jednoskrzydłowe z wlotami powietrza. U mnie dół drzwiczek będzie na wysokości około 110 cm od podstawy, czyli mniej więcej na poziomie mojego łokcia.
Postaram się informować o postępach prac.

Jak chcesz po taniości to poszukaj starych drzwiczek dwuskrzydłowych, mam takie na zewnątrz i sprawdzają się bardzo dobrze.

Ja zawsze daje na front(po załadowaniu chlebów) trochę żaru (nie wiem czy przy tych Twoich wymiarach tak się da,to pewnie zależny od tego jakie formaty będziesz piekł),lepiej się piecze od drzwiczek,reszta to jak Piekaro pisze.