Wybór cegły na piec do pizzy

Witam posiadam cegle boksytowa b80Hc. Mam pytanie czy nada sie na budowę pieca ?

To rzadko spotykany materiał i przy okazji bardzo drogi. Cegły te znajdują zastosowanie konstrukcjach o szczególnie wysokich wymaganiach wytrzymałościowych i temperaturowych. Obawiam się, że nikt na forum nie miał z nimi doświadczeń. Nie udało mi się również znaleźć żadnych danych technicznych w internecie. Jeśli przyjmiemy że mają parametry zbliżone do innych cegieł boksytowych AT80B, to od razu rzuca się w oczy ich ogromna odporność na ściskanie, ale też znacznie większa gęstość. Z pewnością mają większą przewodność cieplną od zwykłych cegieł szamotowych. Z tego powodu nie będą się nadawać na podstawę komory pieca. Powodowałyby przypalanie pizzy od spodu. Zakładając, że piec będzie przeznaczony głównie do wypieku pizzy, myślę, że można z nich wykonać sklepienie. Najlepiej ułożyć je wtedy na sztorc, co da nam ścianę o mniejszej grubości.

Podstawe zrobie z cegły szamotowaj lub płyty, a resztę z tej cegły. Jaka najlepiej zaprawe użyć do murowania ?.