Jaką zaprawe szamotową wybrać

Witam,
Mam pytanie jaką zaprawe szamotową wybrać do budowy pieca chlebowego ponieważ na rynku jest paru producentów i klas zaprawy według odpowiedniej normy. Lepszy będzie np: ZSz 1/III czy ZZSz 0-2. Pozdrawiam

Trudno powiedzieć. ZZSz 0-2 najprawdopodobniej jest odpowiednikiem zaprawy ZSz 2/III. Cyfra rzymska oznacza wielkość ziaren (w tym przypadku 0-2 mm). Cyfra arabska informuje jaka jest temperatura spieku (1 oznacza mniej dodatków w zaprawie i wyższą temperaturę). W naszym przypadku i tak się to nie spiecze (bo piec nie osiąga aż tak wysokich temperatur) więc konieczny jest dodatek substancji wiążących w postaci cementu portlandzkiego, lub szkła wodnego.

Do budowy ogrodowych grillów i kominków zaleca się ZSz 2/III, ale ja chyba wybrałbym tę pierwszą, z mniejszą ilością dodatków.
Tak na marginesie - 9 lat temu, gdy budowałem piec, nie zastanawiałem się nad tym. Brałem, co było.

Jeśli weźmiesz tę drugą, spoiny (jeśli będą widoczne) będą wyglądać trochę jak kaszanka na przekroju, z wyraźnym ziarnem. Kwestia estetyki. Mnie się to podoba, więc takiej zaprawy użyłem do budowy tandoori. Chciałem wrzucić foto, ale widzę nie ma tu możliwości.

Tak, czy inaczej dla naszych zastosowań nie ma to większego znaczenia. Można również użyć lekkiej zaprawy piasek:glina:cement 7:2:1 i też będzie działać.

Edit: wrzuciłem na zewnętrzny serwer:

https://zapodaj.net/96208db809de1.jpg.html