Piec Trinacria

PiecWitam , przedstawiam Wam historię budowy mojego pieca. Ze względu na brak czasu będę dodawał  co wieczór fotki i krótki opis .

Komentarze

Płyta  , wylana z betonu b30  plus kratownica z drutu fi 16
Płyta 120 x 120 z ramką z kątownika 5cm wylana 27. 02 .2020 z betonu b30 plus kratownica z drutu fi 12 . Wypuszczone cztery śruby(właściwie nakrętki) do mocowania   po rogach .
Dfgj
29.02.2020 wylana ława pod mury pieca 
 

Jg

Sfgh
06.03.2020
Docinanie płyty krzemiankowo wapiennej.  Tutaj właśnie popełniłem błąd , ponieważ powinna być większa przynajmniej o grubość scianki kopuły a zrobiłem tylko pod palenisko 
 
Sdgh
06.03.2020
Dfg
06.03.2020
Uyf
07.03.2020 
Mury pną się do góry 😄 .
Może  zbyt szybko (10dni po wylaniu betonu) zacząłem z tym budowaniem , ale  do tej pory wszystko jest ok. 
Powiem szczerze  że  nawet nie wiedziałem że to było tak wcześnie  , dobrze że przy każdym zdjęciu jest data itp .

 
Dfgj
Montaż płyty nośnej pod kopułę 10.03.2020
Dgh
10.03.2020 
Ggh
16.03.2020  - przygotowana wcześniej płyta krzemiankowo wapienna przyklejona na klej do bloczków , a plytki szamotowe na rzadką zaprawę szamotową + szkło wodne (ilość wg zaleceń producenta) . Również pierwszą warstwę cegły szamotowej na kopułę robiłem ze szkłem,  natomiast na resztę  budowy używałem szamot +cement i dużo lepiej to wiązało, ze  szkłem się kruszyło było mało plastyczne i nie kleiło się.  Cegły uzyte na kopułę pochodzą z rozbiórki pieca w cegielni z Częstochowy.  Przecinałem je na bieżąco wg potrzeb.  Łuk zrobiony z nowej cegły ( ale jakie to delikatne...) . Aha  cyrkiel to mega prowizorka , ale zdał egzamin w 100 %. Kawałek grubego płaskownika (przykleilem go kroplą silikonu do plytek ) do którego przyspawana śrubka + zawias + plaskownik z przyspawanym kątownikiem (do podtrzymywania cegieł na wyższych warstwach) .

 
Dg
16.03.2020 cd.

FghDg

Rt
18.03.2020
Fg
20.03.2020
Dg
27.03.2020
Trochę mało kształtna sama góra  kopuły . 

Dg

Dfgj
Pierwszy wypał 27.03.2020 , mały ogień przez ok godzinę , później jeszcze kilka drewienek mocniejszy i na dziś wystarczy .
Fg
29.03.2020 -trzeci dzień wypału
Trochę mocniej,  ale wszysko poszło gładko i nawet upiekła się pierwsza pizza w moim nowym piecu . Nie miałem jeszcze narzędzi np  szczotki więc troszkę brudno ale i tak przepysznie .

Dfg

Fgg
Pierwsza pizza napoletana ! 29.03.2020
Dgh
02.04.2020 kopuła obłożona matą ceramiczną i siatką .
dorobiłem "drzwiczki" z blachy  i dolałem mały parapet Śruby które były zatopione w płycie posłużyły do mocowania stelaża siatki i maty. 
 
Dgh
02.04.2020
Dgh
04.04.2020 
kolejny błąd- komin z rury ze zwykłej blachy , mimo że malowana dwa razy to  natury się nie oszuka , trzeba będzie kiedyś pomyśleć o wymianie na nierdzewkę . 
W sobotę 1.08.2020 wymieniłem rurę na kwasówkę .
​​​​​​
​​​​​​
Dfgj
Rybka też bywa , smak nie do opisania 😋
Dfgj
Nie mam zdjęć z etapu obudowywania pieca  . To zdjęcie z 9.04.2020 . Kolejny błąd to brak izolacji między ceglami w łuku wsadowym  ( to cegły  szamotowe) a ceglami scianki szczytowej (jeśli dobrze ją nazwałem) . Zbyt wysoka temperatura przenoszona na tą ściankę  spowodowała (tak myślę) dwa pęknięcia tynku . Przestrzeń między kopułą a ścianką wypełnilem zaprawą cementowo-perlitową .

Dfgj

Dfg
Paszteciki na Wielkanoc,  mamy taką rodzinną tradycję,  ale w tym roku smakowały jeszcze lepiej!
Dgh
W międzyczasie malowanie trinacrii ( godło Sycylii)
Dfgj
Przyklejone kafelki na klej ceramiczny.  14.04.2020
Dfgj
Położony tynk (gotowa zaprawa tynkarska), zrobione drzwiczki i  Trinacria już wklejona  ! 17.04.2020
Ggh
Na tynk położyłem klej do zatapiania siatki . 06.05.2020
Ggh
A w międzyczasie... pstrąg i pieczone ziemniaki opruszone oregano . 
Dfgj
Oczywiście  pizza  i ...
Dfg
Focaccia przed upieczeniem 
Dgh
I po upieczeniu. 
Dfg
Ciasto z truskawkami. 
Ggh
Efekt końcowy.  
​​​​​​Dziękuję za uwagę 😀 
Jeśli macie  pytania to służę pomocą.  Jak widzicie popełniłem kilka błędów,  bo nie znalazłem wcześniej tej strony,  na której można  się  naprawdę duuużo dowiedzieć i popełnić ich mniej . Pozdrawiam !

Jeszcze fotki z calzone 

FgjDfgj

Dgh

 

In reply to by mavol

Dzięki dzięki, bez przesady😀, pierwsza moja budowa w życiu (nie licząc jakichś tam wylewek itp ) , jeśli chodzi o pieczenie - to ja po prostu lubię to robić , a że uwielbiam Włochy i kuchnię włoską ....

In reply to by zeed

Witam , do temperatury 400 stopni ok dwie godziny . Nie wiem czy jest jakaś różnica między ceglami nowymi a starymi jeśli chodzi o rozgrzewanie ,ale napewno jest w jakości (przynajmniej te które ja kupiłem) . Nowe cegły na sklepienie są bardzo miękkie i kruche. Po ostatnim paleniu - pieczona po południu pizza i o godz 22 ciabatta przy 250st - następnego dnia o godz 10 było na płycie (piec zamknięty) 150st .

Pięknie wyglądają te wypieki. Widać, że piec nie ma czasu ostygnąć całkowicie. Mnie szczególnie spodobała się Focaccia z pomidorami koktajlowymi. Czy można liczyć na przepis? Nie mamy jeszcze na portalu receptury na ten włoski przysmak.

In reply to by Robert

Co do przepisu na focaccie to bardzo prosta sprawa , sposób ten otrzymałem od znajomego pizzaiolo z przedmieścia Neapolu. Mianowicie uzywam ciasta na pizzę, na blachę ok 50 x 30 bierzemy 5 panetek po ok 300g (1,5kg na blachę) Zagniatamy je razem robiąc placek i formujemy prostokąt -duży na ile się da , wylewamy na blaszkę sporo oliwy evo i rozkładamy nasz placek na oliwę-należy dobrze wypalcować (dość mocno całą powierzchnię placka ) wręcz przebijać ciasto aż oliwa zacznie się przedostawać na wierzchnią warstwę placka . Gdy ciasto jest e miarę równo rozłożone na całej powierzchni blachy rozkładamy wcześniej przygotowane pomidorki (krojone na pół) wciskając je również jak najgłębiej, do spodu , dobrze opruszamy oregano ,  potem solą (ja stosuje grubą ,ale ostrożnie nie za dużo ) i na koniec skrapiamy jeszcze trochę oliwą . I tak przygotowaną focaccię owijamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok 12h . Tak wiec po całonocnym wzroście można piec w temperaturze ok 250-280 stC w czasie ok 17min . Są przepisy które pozwalają piec jeszcze tego samego dnia, ale mi ( i nie tylko mi ) ta smakuje najlepiej i mozna zrobić jedno ciasto a mieć i pizzę i focaccię i chleb 😃 . Pozdrawiam !

Tog
Tutaj po wyrośnięciu  , połowa z pomidorkami a druga  z cebulą. Niestety nie mam zdjęcia po upieczeniu,  ale pycha obydwie. 
Fhi
Dfgj
A tu jeszcze Calzone w przekroju😋

 

Dziękuję za przepis. Chętnie wypróbuję. Wstyd się przyznać, ale będąc w Neapolu nie spróbowałem focaccii, a była okazja uczyć się od najlepszych. Co do Cazone, to polecam tradycyjną recepturę, zawierającą mozzarellę, ricottę i wędlinę salami. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze odsączyć sery i nie żałować pieprzu.

Dziękuję, calzone robię również z tego samego ciasta co pizzę zwykłą czy smażoną i jako farsz ricotta, mozzarella , prosciutto cotto lub salami i oczywiście dużo grubo mielonego pieprzu . A czy na stronie jest jakiś przepis na calzone ? Focaccie we Włoszech są różne zależy od regionu. Podstawowe dwie czyli : liguryjska i apulijska roznią się głównie tym że w tej pierwszej nie ma ziemniaków. Ałe to jak większość potraw - temat rzeka !