Narzędzia do pieca

Z ciekawości, to jak wyglądają Wasze narzędzia do pizzy i chleba te samorobne, łopaty do wsadu i te operacyjne, używacie drewnianych czy metal. Może jakieś fotki macie? Na filmach włoskich pizzerii to widzę się nie certolą i blaszakami drogimi operują, nie ma obawy o wyszczerbienia podłogi przy tym? Nawet przerzucanie żaru i dokładki drewna widziałem, że łopatą okrągłą operacyjną robią.

Do umieszczania pizzy w piecu najlepiej nadaje się łopata z perforowanej blachy aluminiowej. Praktycznie wszyscy zawodowcy takich używają. Duża liczba otworów pozwala odsiać nadmiar mąki, co zmniejsza ryzyko przypaleń. Aluminiową łopatę można również podsunąć pod pizzę leżącą na stole. Tego typu narzędziem raczej ciężko uszkodzić podłogę pieca. Łatwiej tego dokonać przy pomocy stalowych pogrzebaczy i kosiorów. Niestety, profesjonalne łopaty do pizzy są drogie (350 - 550 zł, nawet więcej). Wykonałem sobie taką samodzielnie, ale brak przetłoczeń i perforacja powodowały, że blacha się wyginała i po pewnym czasie łopata uległa uszkodzeniu.
Wróciłem do starego narzędzia. Trzonek jest sosnowy, a część na której kładzie się pizzę wykonano z drewna lipowego. Ma już 9 lat i spisuje się całkiem nieźle. Służy mi też jako łopata operacyjna. Można ją zobaczyć w artykule "Dodatkowe wyposażenie" (choć w zasadzie widać niewiele, z uwagi na leżący na niej duży bochenek).
W porównaniu z aluminiowym narzędziem praca jest teraz nieco bardziej uciążliwa. Pizzę muszę przygotowywać na łopacie. Trochę trudniej ją też zrzucić i więcej mąki dostaje się do pieca.
W planach mam wykonanie kolejnej, ulepszonej łopaty aluminiowej i operacyjnej, ze stali nierdzewnej. Ta ostatnia jest w zasadzie niezniszczalna, trzeba tylko uważać na dno pieca. Rzeczywiście, ze względu na wytrzymałość wykorzystuje się ją czasami do przerzucania żaru. Można też unieść na niej pizzę pod koniec pieczenia i chwilę przytrzymać. Temperatura bliżej sklepienia jest wyższa. Z drewnianą łopatą lepiej tego nie robić.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rzeczywiście te ceny są z kosmosu jak oglądałem po internetach. Chyba zdecyduję się na drewnianą i może jakąś tańszą wersję stalową operacyjną jak coś sensownego znajdę. Co do aluminium mam wielkie wątpliwości jeśli chodzi o jego szkodliwość dla zdrowia - wiele badań wskazuje na to, lepsza jest tu nierdzewka jednak, ALU jet lekkie i chyba głównie to przemawia za zastosowaniem.