Piec chlebowy w Poznaniu

Witam 

Na początku, krótki wstęp gwoli wyjaśnienia. Pomimo tego, że ogarniam nowe technologie to nie jestem entuzjastą rzeczywistości wirtualnej, dlatego prawie dokładnie rok zajęło mi zebranie się aby opisać swoje doświadczenia z budową pieca. Ponieważ to jednak ta strona zainspirowała mnie do takiego przedsięwzięcia, a opisy i porady Forumowiczów były mi pomocne, czuję się zobowiązany  opisać swoje doświadczenia bo może kolejni budowniczowie coś dla siebie tu znajdą. 

Tyle wstępu, piec zacząłem budować w połowie sierpnia 2019 roku. Nie będę tu opisywał wszystkich szczegółów poszczególnych etapów, bo zostało to już zrobione przy wcześniejszych realizacjach. Opisze raczej różnice mojego pieca. 

Na początku wyznaczyłem miejsce

Na początku wyznaczyłem miejsce

Fundament wykonałem z gruzu zbrojenia i betonu B25 . Mocnego betonu użyłem z dwóch powodów. Po pierwsze wolę aby wszystko było mocniejsze niż potrzeba. Po drugie ponieważ piec stoi na stopach chciałem aby wszystko było dobrze połączone, dlatego piec nie ma izolacji poziomej. Mocniejszy beton jest mniej porowaty i słabiej "ciągnie" wodę. Na razie to się sprawdza i nie ma podciągania kapilarnego.

 

przygotowanie fundamentu

Gotowy fundament

gotowy fundament

Na fundamencie zacząłem murować stopy z bloczków fundamentowych. Zdecydowałem się na taką bryłę pieca z uwagi na to, że przynajmniej w moim przypadku, gdybym postawił pełne ściany to prawdopodobnie pod piecem byłby tylko domek dla pająków. Konstrukcja na słupach wydaje mi się lżejsza. Miejsca pomiędzy słupami myślałem wypełnić pułkami, lub dać szufladę pod piecem ale na razie nie czuję takiej potrzeby.

nogi pieca

Szalunek płyty pieca wykonałem z desek w których od razu umieściłem śruby potrzebne do montażu obudowy.

szalunek

po wylaniu płyty wymurowałem na dwie cegły koryto do wykonania izolacji. Izolacje termiczną płyty zrobiłem z betonu wymieszanego z keramzytem.

podstawa pieca przygotowana do wylania betonu z keramzytem

Warstwa frontowa pieca wykonany z cegły ręcznie formowanej. Początkowo miał być wykonany z niej tylko łuk wlotu do pieca ale ostatecznie tak mi się podobał efekt, że z tej cegły postawiłem całą frontową ścianę.

zaczynam murować łuk

Pod piecem widać paletę z cegłą szamotową . Cegłę zamówiłem u producenta w Gnieźnie razem z zaprawą, przyjechało kurierem. Cegła ręcznie formowana murowana na specjalistyczną zaprawę. Cena zaprawy to przegięcie, worek 25 kg około 50 zł.

gotowy wlot pieca

Wlot do pieca mam dosyć duży i wysoki ale lubię gotować a piec ma służyć nie tylko do chleba. W razie potrzeby ma tam wejść świnka lub indyk.

murowanie pieca

Piec muruję z połówki cegły, Pierwsze dwie warstwy na płask, trzecia z cyrklem. Cyrkiel zrobiłem z kółka do wózka transportowego, ale służył mi raczej jako wskaźnik. Opierając na nim cegłę trudno go potem wyjąć z pod cegły. Ułatwieniem byłoby, gdybym zrobił go na sprężynie.

kopuła

Najwięcej trudności miałem z połączeniem wlotu z kopuła. Budując piec jeszcze raz to łuk wlotu od środka pieca murował bym z cegieł ciętych w klin tak aby kopuła miała lepsze oparcie.

komin

Komin średnicy fi 160 zamówiłem u producentaosadzenie czopucha

Osadzając czopuch komina okleiłem go warstwą tektury, tak aby po jej wypaleniu powstała szczelina dylatacyjna. Takie rozwiązanie pewnie nie byłoby do przyjęcia w budownictwie mieszkaniowym, ale wszyscy co mieli piece kaflowe wiedzą, że przy metalowej rurze ściana i tak pęka, W ten sposób pęknięcie jest bardziej "kontrolowane".konstrukcja obudowy

Następnie zacząłem stawiać konstrukcje obudowy przykręcanej do wcześniej zabetonowanych śrub.

UFO

po wymurowaniu kopuły wszystkie pozostałe zaprawy zużyłem do jej "wy szpachlowania" co powinno ją dodatkowo wzmocnić i zwiększyć masę o kolejne kilogramy, które w innym przypadku wyrzuciłbym do śmieci. Całość pokryłem grubą aluminiową folią śniadaniową. Ma być to ekran odbijający podczerwień. Czy to się sprawdza nie wiem ale koszt jest, żaden a czas wykonania 15 minut.wełna izolacyjna

Do izolacji użyłem wełny szklanej. Sprzedają ja w dużych rolach więc zużyłem całą, dlatego grubość izolacji pieca dochodzi do 40 cmpiec

Piec miał być pokryty łupkiem, ale materiał ten jest bardzo drogi i trudno dostępny więc ostatecznie zdecydowałem się dach wykonać z podbitki. Dach jest tani, lekki, prosty w wykonaniu. Piec jest zamykany drewnianą klapą. Nie chciałem osadzać w nim metalowych drzwi w obawie , że metalowa rama może pod wpływem temperatury spowodować pękanie muru. Po rozpaleniu okazało się jednak, że przy tak dużym otworze wlotowym w piecu drewno spala się zbyt szybko. dlatego zostały dorobione drugie drzwi zewnętrzne metalowe, osadzone na słupach. Oczywiście taka konstrukcja służy tylko do ograniczania dopływu powietrza do komory spalania.piec gotowy

Budowa z przerwami zajęła mi około 3 miesięcy i zdążyłem przed zimą.lato 2020

W tym roku ogarnąłem trochę otoczenie, ale efekt będzie za parę lat, gdy obrośnie go winobluszcz zimozielony i bluszcz trzy klapowy. Jestem zadowolony z efektu, choć sama budowa pieca (materiały) to około 5 000 zł. Samo rozpalenie też nie jest tanie bo zużywam tyle drewna co na dwa lub trzy kominki. Ale satysfakcja bez cenna. Na razie jeszcze nie wziąłem się za chleb ale pizza jest super. Następnego dnia po rozpaleniu w piecu nadal jest temperatura +/- 170 stopni, tak że na drugi dzień robię wołowinę wolno pieczoną lub marokański tadżin.

To wszystko o mim piecu, jeżeli ktoś będzie miał pytania odpowiem ale proszę mieć na względzie, że jestem sporadycznym bywalcem.

tt11tt

 

Komentarze

Ciekawy i praktyczny projekt.Gratulacje. Ze spraw technicznych: cegłę ręcznie formowaną z powodzeniem możemy murować na zaprawie wapiennej (z małą ilością białego cementu 42.5) np w proporcjach 1:3:6 (cement;wapno;piasek). Dobrze by było taka konstrukcję przykryc dachem,bo cegła ręcznie formowana jest miękka,zaprawa też i przyjmuje dużo wody (zwłaszcza kraśnicka cegła klasyczna)ale też i szybko ją oddaje. Autor przykrył piec dachem,co powinno byc normą.