pytanie o kopcenie z pieca

Witam wszystkich. Przymierzam się na wiosnę do budowy pieca chlebowego i na razie jestem na etapie oglądania różnych rozwiązań i projektów. Martwi mnie jedna sprawa (chociaż ktoś może rozwieje i tak naprawdę nie ma się czym martwić). Piec chcę wybudować pod zadaszeniem altanki. I tak oglądając różne projekty to wszystkie piece mają komin z przodu. Nie chciałbym aby w trakcie palenia dym cofał się do altanki. Czy z tymi kominami nie ma żadnego problemu? I jeszcze jedno. Czy piekąc chleb lub pizzę, jak przymknie się od przodu piec to nie przygasza się w środku? przecież nie ma dopływu powietrza. Proszę o podpowiedź czy niepotrzebnie się martwię.
pozdrawiam

Witamy.
W trakcie rozgrzewania pieca drzwiczki powinny być uchylone, aby zapewnić dostęp powietrza. Pizzę piecze się z całkowicie otwartymi drzwiczkami. Problem wydostawania się dymu przez otwór wsadowy praktycznie nie występuje, jeśli tylko komin ma wystarczającą średnicę. Nie ma wtedy znaczenia, czy jest umieszczony z przodu czy z tyłu pieca.

Dziękuję za odpowiedź. Skoro fachowiec tak mówi, to tak musi być :). I jeszcze jedno. bo tak przeglądam różne drzwiczki do pieca i wszystkie wydają mi się takie jakieś małe. Czy nie ma większego problemu z obsługą pieca przez tak małe drzwi? Rozpalanie, dorzucanie drewna, rozgarnianie, czyszczenie.

In reply to by rsobka

Początkowo też miałem takie wrażenie jak kompletowałem materiał, nawet miałem kupioną większą wersję drzwiczek ale się rozmyśliłem jak sobie dokładnie pomierzyłem wielkość kopuły. Nie ma jednak problemów z obsługą. Wygoda zależy głównie od wysokości wsadu do pieca, to ma większe znaczenie. Małe drzwiczki nie powodują też większych strat ciepła.