piekarnik elektryczny Ariete 909

Witam. Jako nowy użytkownik mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników :) Mieszkam w Uk i mam tu ograniczone możliwości.
Zakupiłem:
- piekarnik elektryczny Ariete 909 (parametry bardzo podobne do Ferrari G3).
- pojemnik do rozrostu ciasta,
- mąka Caputo Red,
- sos do pizzy gotowy , ale bardzo polecany nawet przez Włochów - Mutti
Chciałbym prosić o sprawdzony przepis do ciasta z kompletna instrukcją na wyrób ciasta, Mąka czerwona, więc wymaga kilkunastogodzinnego rozrostu ciasta. Rodzina 4 osobowa.
Jaka waga "kuli" na pizzę do mojego piekarnika ??
Ile dni mogę przechowywać ciasto i w jakich warunkach??
Macie może jakieś sprawdzone insrukcje na Youtube odnośnie wyrabiania ciasta??
Za wszelkie komentarze z góry serdecznie dziękuję :)
No i ... Zdrowych i Wesołych Świąt zyczę

Witamy.
Proszę o cierpliwość. Patrząc na statystyki, w okresie świątecznym zamarł ruch na portalu. Ja również spędziłem ten czas z dala od komputera.

Wracając do przepisu - dla podanej mąki polecam spróbować 24-godzinnej fermentacji w temperaturze pokojowej. Wychodzi z tego bardzo dobre ciasto. Pizza jest delikatna, ma wyrośnięte brzegi.

Składniki receptury:

500 g mąki
325g wody (65 % ilości mąki)
0,5g świeżych drożdży (0,1 %)
10 g soli (2%)

Dla piecyka Ariete zakładamy max 150 g mąki na jedną pizzę.
Do odmierzenia drożdży będzie potrzebna precyzyjna waga. Polecam zakup, kosztuje niewiele. W razie jej braku, należy uformować z drożdży kulkę o średnicy 12mm i przeciąć ją na pół. Każda z połówek będzie ważyć 0,5g.

Wykonanie:

W wodzie bardzo dokładnie rozpuszczamy sól, później drożdże. Dodajemy mąkę i mieszamy mikserem 7 minut, następnie 10 minut zagniatamy ręcznie - w celu lepszego napowietrzenia.
Ciasto ma wyrastać 18 godzin w pojemniku, w temperaturze pokojowej. Później dzielimy je na kulki i zamykamy w pojemniku, nadal w temperaturze otoczenia. Po upływie 6-u godzin ciasto nadaje się do wypieku.

Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku. Oby był lepszy niż obecny.

7 gramów drożdży suchych odpowiada 25-u gramom drożdży świeżych. Ja ich nie używam, bo wyszłyby jakieś mikroskopijne ilości. Najlepiej kupić kostkę świeżych drożdży, podzielić na porcje 0,5g i 1g, a następnie zamrozić. W takim stanie mogą być przechowywane bardzo długo.

Część ciasta może być wykorzystana następnego dnia. W tym celu należy umieścić je w lodówce. Niektórzy trzymają je tam nawet kilka dni. Wraz z upływem czasu coraz trudniej będzie taką pizzę zarumienić. Przy odpowiednio mocnym piecu na powierzchni pojawią się czarne kropki, ale Ariete jest do tego za słaby.

Wcześniej padło pytanie o kanał na YouTube. Polecam każdemu "Italia Squisita". Materiały są po włosku, ale ostatnio pewna studentka italianistyki zrobiła świetną robotę, dodając do najciekawszych filmów polskie napisy. Jest też anglojęzyczny kanał, całkowicie poświęcony pizzy. Prowadzi go Vito Iacopelli.

Troszke się zgubiłem w ilości drożdzy. W kilku przepisach na tej stronie podano, ze na 0,5 kg maki mam użyć 1.2 g świeżych drożdży. Natomiast wyzej podaje Pan wagę 0.5g

Wszystko się zgadza. Ilość drożdży ma wpływ na czas fermentacji. Gdy użyjemy 1,2g, ciasto rosnące w temperaturze pokojowej będzie gotowe po upływie 6-8 godzin. Mąka Caputo w czerwonym opakowaniu jest przystosowana do długich czasów rozrostu. W takim przypadku możemy dać 0,5 g i poczekać dobę. Różnica jest zauważalna. Najlepiej wypróbować oba przepisy i wybrać ten, który bardziej nam odpowiada.
Do obliczania ilości drożdży wykorzystuje się tabele, uwzględniające temperaturę. Jest z tym trochę kłopotu. Pomyślałem, że mógłbym napisać aplikację na telefon, która to wszystko policzy.
Wystarczy podać ilość pizz, ich rozmiar i zakładany czas rozrostu. Nie wiem tylko, czy prócz mnie, ktoś jeszcze byłby takim programem zainteresowany.

No to działamy. Gdy tylko uporam się z noworocznym bałaganem, biorę się do pracy. Początkowo aplikacja będzie na telefony z systemem Android, ponieważ piszę w języku Kotlin. Właścicieli urządzeń spod znaku nadgryzionego jabłka niestety nie mogę zadowolić - ale jeśli będzie wystarczające zainteresowanie, to zobaczymy.
Aplikacja oczywiście będzie darmowa. Myślę, że może stanowić dodatkowy element promocji portalu. W tym roku zamierzam mu poświęcać więcej czasu. Mam taką cichą nadzieję, że kiedyś minie moda na grupy facebookowe i wówczas część domowych piekarzy przenie się się tutaj:)

Witam,
troszkę dołączę do tematu i zapytam, czy ktoś już może wykonywał jakąś modyfikację piecyka Ariete 909 ?

Domyślnie piecyk osiąga temp 350C co widać na poniższym filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=QXOCZHOcIvs

Ten sam Pan wykonał mała modyfikację termostatu i osiągnął temperatura 400C tylko nie za bardzo rozumiem co zrobił:
https://www.youtube.com/watch?v=_83CGdYsquI

Może ktoś ma już jakieś doświadczenia z modyfikowaniem tego piecyka?

PS
Fajny kalkulator pizzy jest na stronie polishpizzaiolo
https://polishpizzaiolo.pl/kalkulator-pizzy/?fbclid=IwAR22k_AYHYSKsAkZX…

Gość przekręcił śrubę, służącą do kalibracji termostatu. W efekcie zakres regulacji przesunął się w kierunku wyższych temperatur.
Podobnie można modyfikować G3Ferrari: https://www.youtube.com/watch?v=az-8zK7_H5k
Jeśli z tym przesadzimy, zimnego piecyka nie da się wyłączyć przez ustawienie termostatu na 0. Co pewien czas będzie się na chwilę uruchamiał. Trzeba wówczas wyciągać wtyczkę z kontaktu. W tych urządzeniach i tak powinno to być regułą.
Podobną przypadłość posiadał mój piec GGF, gdy go kupiłem. Aby to zamaskować właściciel delikatnie rozgrzał go przed sprzedażą. Regulacja zajęła 2 minuty. W większych termostatach odbywa się to przez przekręcenie szczypcami pierścienia pod pokrętłem.

Jeśli chodzi o kalkulatory pizzy, to pojawiła się niedawno aplikacja na Androida wydana przez Klub Miłośników Pizzy. Jest wprawdzie płatna. Wcale mnie to nie zniechęca, a wręcz motywuje do tego by zrobić znacznie lepszą.

Dziękuję za odpowiedź.
Ariete będzie moim pierwszym piecykiem i myślę, że zacznę wypieki na ustawieniach fabrycznych.
Po nabraniu doświadczenia spróbuję z tym termostatem. Póki co o wyłączanie się nie martwię bo będę piecyk podłączał do gniazdka 230V przez adapter z przełącznikiem włącz/wyłącz i na tym przełączniku będę go włączał i wyłączał.