Budowa piecyka do pizzy

Hej :)
ostatnio trafilem na ciekawy filmik i planuje wykonac cos takiego.
https://www.youtube.com/watch?v=Ww1nGTSV0Xk&feature=youtu.be
teraz pytanie, jaka grzalke kupic i gdzie by bylo jak najtaniej? 1500 czy 2000 lepiej?
I zastanawiam sie nad spodem, czy blaszka do piekanrika na kamien bedzie ok jesli bede tez podgrzewal ja gazem od dolu?
Jelsi macie jakies swoje uwagi to chetnie poczytam. Oczywiscie moj limit to wiecej niz 20 euro ;)

Autor filmu zastosował grzałkę termoobiegu z piekarnika. To tanie i łatwo dostępne elementy. Ceny na Allegro zaczynają się od ok 30 zł. Grzałki do popularnych modeli mają zazwyczaj moc 2 kW.
Szczerze mówiąc trochę strach tego używać. Nie ma tu żadnych zabezpieczeń. Wystarczy niewielkie roztargnienie by wywołać pożar. Grzałki termoobiegu są w zasadzie przeznaczone do ogrzewania powietrza będącego w ruchu. Ich zwoje znajdują się bardzo blisko siebie i w warunkach statycznych mogą się nieco przegrzewać.

Trzeba jednak przyznać, że pizza wyszła z tego niezła, jednak wolałbym pomyśleć nad czymś bezpieczniejszym i wygodniejszym w użytkowaniu. Podobny efekt można uzyskać piekąc pizzę dwuetapowo. Najpierw przypiekamy spód na stalowej patelni, a następnie umieszczamy pizzę tuż pod grzałką grilla piekarnika.

In reply to by Robert

tak wiem, aktualnie pieke tylko w piekanriku ale mysle o zrobieniu czegos takiego ale z wlasnymi ulepszeniami. Jesli kupilbym grzalke prosta i wygial jak jak do caliente (ma ktos te schemat do wydruku?), jakie zabezpieczenia moglbym zastosowac dodatkowo by to bylo bezpieczniejsze? myslalem o podwojnej misce i pomiedzy nie dac mate z aluminium ktora dodatkowo zaizoluje. Do tego przewód z wtykiem jak do prodiżu oraz gniazdem ceramicznym. W kopule na pewno bylby termometr. Myślałem jeszcze o regulatorze napiecia miedzy piecykiem a gniazdkiem zeby moc kontrolowac temp.

Myslalem jeszcze o zrobieniu takiej grzalki bo wiem ze wlosi z powodzeniem stosuja w takim piecyku kopulowym - 1500W i daje bardzo dobrze rade.Tylko musze sprawdzic czy znajde takiej dlugosci grzalke, jresli nie to ta od caliente tez bedzie ok

grzalka

Moim zdaniem to nieopłacalne. Wiązałoby się to ze znacznym nakładem pracy i kosztami. Lepiej wykorzystać jakieś gotowe rozwiązanie i wprowadzić ulepszenia. Używany piecyk Caliente można czasem kupić za ok 200 zł. Większe możliwości modyfikacji daje Hendi 220306 - taki opiekacz z szufladką. Jeszcze niedawno egzemplarze w dobrym stanie można było kupić za 100 zł. Obecnie kosztują więcej, ponieważ są poszukiwane przez domowych majsterkowiczów. Mimo wszystko warto śledzić ogłoszenia na Allegero czy Olx. Czasem trafia się coś ciekawego.