Piec ogrodowy

Cześć. Mój piec już prawie gotowy więc przyszedł czas na sprawozdanie z przebiegu prac. Jak chyba wszyscy tutaj dzięki tej stronie udało mi się zrobić piec dobrze (lub prawie dobrze ;) ponieważ w niektórych sytuacjach nie szło jak to sobie zaplanowałem). Gdyby nie porady Pana Roberta to nie wiem co by mi wyszło i czy piec działałby jak należy. Więc dziękuję i zapraszam do krótkiej lektury.

Podstawa pod piec zrobiona z cegły rozbiórkowej i kilka wstawek z granitu. Płyta pod piec około 8 cm, zazbrojona drutem żebrowanym fi 10, drut ułożony w odstępach 10 cm.

Palenisko z cegły szamotowej klejone zaprawą szamotową z dodatkiem cementu portlandzkiego, klejone także między cegłami.
Łuk z cegły klinkierowej. Cegły łączone zaprawą do klinkieru. Drzwi wykonałem w całości sam. Zamontowane z luzem, nacinałem rowek w cegle na głębokość 5 mm. Dopływ powietrza uzyskuje uchylając drzwi.

Kopułę robiłem z cegieł na sztorc ponieważ mam bardzo ograniczone miejsce i gdybym zrobił na płasko to musiałbym albo zmniejszyć średnicę albo dać mniej izolacji, a chciałem nie mniej jak 80 cm średnicę. Ogólnie nie jestem za bardzo zadowolony ze spoin i ułożenia cegieł ale nie chciałem się bawić w docinanie. Troche wysokie iglo mi wyszło bo w środku aż 49 cm. Na kopułę zużyłem 70 cegieł. Docinałem małą tarczą diamentową, w jednej dłoni szlifierka a w drugiej psikacz do wody taki jak się kwiatki opryskuje. Z cięciem szamotki nie miałem problemu, wystarczyła mi jedna tarcza, ale niestety jedną szlifierkę spaliłem. Komin z kwasiaka o średnicy 120 mm.

Wypalanie trwało 8 dni; 3 dni świeczka, 3 dni patyczki, siódmego dnia troche buka i ósmego bukiem kilka godzin, temperatury wypalania nie osiągnąłem ale nic złego się z piecem nie działo. Myślę że z 300 stopni w piecu było.

Dziękuję za szczegółową relację z budowy. W tym sezonie opisywanych jest mniej pieców niż zwykle.
Bardzo dobry pomysł z umieszczeniem otworu wsadowego nad ściętym narożnikiem podstawy. Dzięki temu można lepiej wkomponować piec w kąt działki. Jeśli chodzi o konstrukcję, to warto podkreślić, że do zbrojonej płyty stropowej powinno się używać zwykłego betonu, bez dodatku keramzytu.
Żeby ciepło nie uciekało trzeba będzie jeszcze pomyśleć o zainstalowaniu szybra w przewodzie kominowym. Nawiasem mówiąc, świetnie się prezentują te własnoręcznie wykonane drzwiczki.

Dzisiaj wyrównałem niedoskonałości na kopule, które powstały ponieważ kopułę z keramzytobetonu robiłem na cztery razy i na łączeniach nie wychodziło zbyt równo.  A szyber będzie z blaszki jakiejś wsuwany na dole komina, włożyłem tam trzy pręty  na których blaszka będzie leżeć. Albo poprostu będę komin przykrywał z góry. 9

10A no i akcesoria.do pieca wykonane przeze mnie; łopata (minusem jej jest gruba blacha przez co łopata jest troche ciężka, jeśli się nie nada to będe musiał kupić), łopata operacyjna, i coś do rozgrzebywania żaru oraz wygarniania popiołu. Wszystko z blachy nierdzewnej, a trzonki z leszczyny. Jeszcze myślę coś nad taką miotłą bo widziałem, że fajnie oczyszcza podłogę przed pieczeniem. Zakupiłem pirometr na aliexpres do 800 stopni C, fajna rzecz.

Rada dla ludzi zamierzających zbudować tego typu piec lub cokolwiek innego; nie bójcie się próbować, trzeba zaczynać działać a wszystko samo pomału będzie się układać. Wielokrotnie u mnie się to sprawdziło, a obawiałem się że nie poradze. Kupić można niemal wszystko, ale zrobić coś samemu daje ogrom satysfakcji. Pozdrawiam WSZYSTKICH

Pierwsze wypieki; napoletana oraz drożdżowe. Pizzę wypiekałem już kilka razy i muszę rzec, że to czysta przyjemność (podobną robiłem w piekarniku na kamieniu pod grilem, i przyznaję że to była męka. Pizza albo się deformowała przy zrzucaniu, albo się przykleiła gdzieś, ostatecznie kamień mi spadł i to był ostatni raz robienia pizzy w piekarniku).02

Przepis na Pizzę. Jeśli ktoś chciałby się podszkolić w robieniu pizzy to polecam grupę na Facebooku: Pizza Domowa - przepisy i porady. Ludzie wypiekają niesamowite pizzy oraz inne włoskie specjały.04

In reply to by Mateusz San

Znam tę grupę. Należę do niej od kilku miesięcy. Wtedy jeszcze nie było tak wielu użytkowników. Dołączyłem, choć bardo rzadko to robię, bo na tle innych wyróżniał ją wysoki poziom.
Wzrost popularności i pojawienie się sponsorów sprawiły, że grupa zyskała nieco komercyjny charakter. Posty jak to w dużej społeczności, bywają różne. Nadal jednak uważam, że na Facebooku jest to najlepsza polskojęzyczna grupa poświęcona pieczeniu pizzy. Osobiście jednak wolę YouTube. Obserwując najlepszych, wiele można się nauczyć.

Bardzo ładne wypieki. Aby doświadczyć emocji, które im towarzyszą warto zadać sobie trud związany z budową. Piec wygląda świetnie. Relacja z jego powstawania została umieszczona na forum. By można ją było zobaczyć na stronie głównej portalu i w dziale "Piece ukończone", powinna być w formie artykułu. Da się to jeszcze zrobić, dodając jedno zdjęcie i parę zdań opisu do gotowego szablonu w Menu. Ja dołączę link do tego wątku.

Dokładnie z piekarnika to nie to samo 250-300 stopni to słabo trochę dobra wychodziła ale to nie to samo pewnie co przy 400+ :) jeszcze trochę i może uda się odpalić pierwszy raz piecyk :) narazie podłoga prawie wyklejona :)

Dokładnie z piekarnika to nie to samo 250-300 stopni to słabo trochę dobra wychodziła ale to nie to samo pewnie co przy 400+ :) jeszcze trochę i może uda się odpalić pierwszy raz piecyk :) narazie podłoga prawie wyklejona :)