Piec na zielonej wyspie

Witam. Zawsze marzyłem o posiadaniu własnego pieca na pizze dlatego obiecałem sobie, że jak tylko kupię dom to piec zagości w moim ogródku. W końcu się udało i  przyszedł czas na budowę własnego. Zanim zapadła decyzja obejrzałem dziesiątki filmów na yt ale jakoś zawsze brakowało w nich odpowiedzi na wszystkie pytania. Dopiero gdy trafiłem na ten portal znalazłem odpowiedź na wszystkie nurtujące kwestie. Duże podziękowania dla założyciela portalu oraz forumowiczów za cenną wiedzę. Budowę rozpocząłem 2 tyg temu dlatego będę wrzucał opis wraz z postępem prac. 

Do budowy postanowiłem wykorzystać miejsce po przeniesieniu zbiornika na olej opałowy. Dobudowałem tylko bloczków do odpowiedniej wysokości.

Niektórych może zdziwić, że ława oprze sie na takich 3 filarach a nie klasycznym kwadracie ale do budowy postanowiłem wykorzystać mały fundament na którym wcześniej stał zbiornik na olej opałowy. Dołożyłem tylko kilka bloczków do odpowiedniej wysokości. 

przygotowanie dowylania plyty 120 x 200cm. uzbrojone wszystkim co miałem dostepne. Rama 16mm, kratownica mix 12 i 6 mm.

 Obok pieca planuję zrobić mały granitowy blat do wyrabiania pizzy dlatego ława wielkości 120x 200. Uzbroiłem to wszystko prętami 16mm,12mm i 6mm( wszystko co tam miałem pod ręką).

Na wylewkę 120x200 wys 8,5cm zużyłem 5 worków cementu i 14 worków żwiru.

Na wylewkę 120x200x9cm poszło 5 worków cementu i 15 żwiru. 

Po 2 tygodniach wysychania.

Dzisiaj przyszła kolej na izolacje podstawy. Zdecydowałem się na wermikulit ponieważ perlit nie jest zbyt popularny w Irlandii. Firmy które sprzedają gotowe piece polecają wermikulit także myślę że się sprawdzi. Hula hop pożyczone od dzieci się przydało ;)

podstawa pieca

Izolacja z wermikulitu