Budowa pieca w Bełchatowie

Narażone takie coś ubobilem przy budowie kopuły trzeba będzie się przykladac :)

Witam Rozpocząłem pracę budowy pieca gdzieś w maju aktualnie jestem na etapie izolacji z perlitobetonu. Na trop tego forum trafiłem poprzez piec Roberta i się nim wzorowałem. Plyta wylana na 130x130 wymurowana cegłami z odzysku i stropik wylany 125x125. Aktualnie wylewany będzie perlitobetonu i mam dylemat czy dodać trochę cementu górkal 40. Chciałem podmurowac cegły tym cementem i dodałem trochę do zaprawy to w ciągu 20 minut to skala się zrobiła a po nałożeniu jednej cegly nie mogłem już murować do wywalenia zaprawa :) ciekawe jakby dodał do tego perlitobetonu jakby to wyglądało :)

Po pierwszym rozrobieniu zaprawy z perlitu i cementu w wannie dodawałem w kalfasie cement górkal zaprawa odrazy nie wiązała jakoś to szło ale przy dorabianiu izolacji już było ciekawie rozrobilen 20 l perlitu 4,5 kg cementu i koło kilograma górkal 40 następnie dodałem wodę i zaprawa wiązała bardzo szybko obróciłem się być umyć ręce a tu skala zaczyna się robić było ciekawie :)

Górkal wiąże błyskawicznie. Przy pierwszym z nim kontakcie też miałem pół wiaderka zaprawy do wyrzucenia. Myślę, że uzupełniona warstwa będzie się trzymać. Została wylana na w miarę świeży beton perlitowy. Poza tym, znajdzie się pod cegłami szamotowymi.

W trakcie budowy kopuły nie polecam używania Górkalu. Lepiej wykorzystać tradycyjną zaprawę szamotową z dodatkiem cementu portlandzkiego. Jest bardziej elastyczna. W trakcie wysychania powstają wprawdzie rysy skurczowe, ale można je zalepić.
Na łuku nad otworem wsadowym mam cegły ułożone na Górkalu z piaskiem i z biegiem czasu spoina trochę się kruszy.

Ogólnie mam dylemat jak kłaść cegły czy połówki czy całe ciekawe czy zdaje egzamin 2x grubsza ścianka widziałem ostatnio wypieki chleba u kogoś kto robił 2 x grubsza ściankę i ładnie to wyglądało tutaj z forum kogoś piecyk :)

Zdecydowana większość pieców na tym portalu ma kopułę z cegieł ułożonych ba płask (ok 12 cm grubości). Taka konstrukcja lepiej sprawdza się przy pieczeniu chleba. Jeżeli chcemy mieć piec głównie do pizzy, można zrobić cieńszą ścianę. Pozwoli to skrócić czas rozgrzewania i zmniejszy ilość zużytego opału.

Listman robił 23 tylko jakbym zrobił 23 to by średnica pieca była około 70 tak więc zrobię 12 cm
Pytanko jeszcze po jakim czasie można kleić na izolacji coś ?:)

Jakie ma znaczenie średnica wylotu komina ? Na vitcasie wylot jest o średnicy 100 wystarczy taką średnica ?

Jeśli komin będzie za mały, część spalin może się wydostawać otworem wsadowym, powodując okopcenia. Średnica 100 mm to raczej niewiele, zwykle przyjmuje się 150. Z drugiej strony, Vitcas to znany producent. Być może uznali że w niewielkim piecu do pizzy tyle wystarczy. Trzeba przyznać, że ten ich komin, ze zintegrowanym szybrem prezentuje się świetnie.
Wracając do poprzedniego pytania, Na izolacji z betonu prelitowego można układać cegły po tygodniu. Ponieważ tutaj była zastosowana dodatkowa warstwa, wolałbym poczekać nieco dłużej.
Jeśli chodzi o kopułę szamotową - przyjmujemy zasadę, że podajemy grubość pojedynczej ściany. W przypadku ułożenia cegieł "na rąb", jak ma to miejsce w moim piecu otrzymujemy ścianę 6,5 cm. Listman ma cegły ułożone "na płask", co daje ścianę o grubości ok 12 cm.

Przemyślałem sprawę i zrobię średnicę 200 będzie pewniej :) poprzymierzalem trochę jak zrobić podstawę kopuły w poniedziałek albo we wtorek przyjdzie cement to biorę się za klejenie :)
A nie dodawać już do zaprawy szamotowej i cementu portlandzkiego szkła wodnego ?

Zdecydowałem się że będę robił ściankę 12 cm :)
Ogólnie to ta izolacja to taka trochę kauczukowata specyficzna w dotyku a twarda jak skala może. Przez ten górkal taka dziwna może

Trochę pokleilem podłogę myślałem że wszystko będzie sprawniej szło ale trochę schodzi z tym klejeniem i układaniem fuga wyszła trochę za gruba ale i tak nie jest najgorzej mogłem trochę inaczej zacząć pracę ale to człowiek uczy się na błędach :)
mam pytanko czy przykrywać podłogę czymś żeby deszcze nie padał na to ?

Mam pytanko czy rura ma być żaroodporna czy wystarczy sama kwasoodporna ?
Wie ktoś czy można dociac sobie tą rurę i szyber zamontować ?:) Czy lepiej kupić 0,5 m rury szyber i kolejna rurę ?:)

Kiedyś już na ten temat dyskutowaliśmy. Początkowo wydawało mi się, że lepsza będzie stal żaroodporna 1.4828. Problem w tym, że ma ona ma mniejszą odporność na korozję i z biegiem czasu mogą się na niej pojawić rude plamy.
Kominy kwasoodporne nie korodują, lecz przeznaczone są do odprowadzania spalin z kotłów gazowych, gdzie temperatura jest niższa.
Jak pokazują przykłady pieców naszych Forumowiczów, rura kwasoodporna daje sobie radę. Blacha na wolnym powietrzu dobrze oddaje ciepło. Gdyby to był komin dwuścienny z izolacją, to stal kwasoodporna zapewne by popłynęła.

In reply to by Robert

Apropo tej stali 1.4828 to szukałem właśnie takowego arkusza i sie okazuje ze one występuja w grubościach okolo 4mm a to juz nie blacha tylko grube jak stal i drogie że... w takim przypadku lepsza i tańsza będzie zwykła stal "kominowa" czarna - ona jest gruba na 3mm i maźnięta czarną farbą żaro i przy tej grubości przeżyje spokojnie piec ale minus bo ciężka.
Ale zapytałem w tej firmie o materiał jaki bedzie odpowiedni dla temp. okolo 500 stopni i jest to blacha żaroodp 1.4404 o grub 0,5-1mm i jest to typowa blacha używana przy ogrzewaniu np gazem

W międzyczasie pisząc znalazłem że podobny kwestia była poruszana w tym wątku https://piecchlebowy.pl/index.php/node/66

i szukając na allegro o dziwo znalazłem takową rure 1.4828 1mm tyle że cena już wzrosła do 110 dla fi160 a fi200 150zl bo te 160 wydaje sie troche za mało (oczywiście to zależy od pieca)

Lepiej zrobić wyższe sklepienie czy odrazu zacząć zamykać ? Ciekawe czy różnica w nagrzewaniu jest ?

Docinam cegły i niedługo coś będę kleił te cegiełki zostało około 60 cegieł 11 idzie na jedno piętro 2 piętra raczej będę robił na prosto i później zamykam kopułę na koło wacham się czy kombinować z zaprawa czy robić jak większość na forum :)

Bo jak dodam na 2 kg 300 ml szkła i 300 wody to za rzadka jest to dodaje trochę cementu portlandzkiego zaprawa jest trochę inna 

Mam jeszcze cement górkal 40 i jeszcze cement pprtlandzki biały 52,5 ale to do fugi ciekawe jakby to było jakby się jakieś mieszanki porobiło nie było by problemu albo jajek że cegła wpadnie raczej po gorkalu to by wzmocniło bo mam trochę takiej zrobionej zaprawy z dodatkiem gorkalu i jest twarde i się nie kruszy  tylko ciekawe czy by urobil

Ciecie

to :)

 

Najważniejsze co się chce piec w tym piecu :) średnica to 95 cm wlot 47 cm a wysokość w najwyższym punkcie to się zobaczy wyciągnę w górę trochę kopułę jakby chciał wsadzić coś większego pewnie dłużej będzie się nagrzewał ale damy radę chyba to zrobić :)
Co do mieszania to najlepiej mi się robi jak zrobię zaprawę 3,5 kg szamotowej zaprawy 500lszkła 500 mlwody +szpachelka cementu portlandzkiego a jakby później dodawal do szybszego wiązania gorkalu po łyżce

Ogólnie to każdą chwilę wykorzystuje by coś porobić przy piecu aktualnie tne w klin szlifierka 115 tarcza duża poszła na gwarancję większość cegieł na pół i w klin 1-2cm na obrzeżach jest trochę cięcia ogólnie i nie wiem co z tym szybrem jak go zamontować zrobić zasuwe żeliwna i wmurować w między cegły czy rurę żeliwna 25 cm i na to rura zaroodporna :)
Na dniach podkleje to co pociąłem :)

Będzie pasował. Szyber żeliwny to bardzo dobre rozwiązanie. Jest trwały i zapewnia szczelne zamknięcie pieca. Wadą jest kłopotliwy montaż w porównaniu do obrotowych szybrów w rurze. Te ostatnie nie zawsze zamykają się całkowicie i ciepło ucieka. Wtedy trzeba je przerabiać.

kopula

Ogólnie żałuję że ciąłem w klin i nie dowiedziałem oraz nie sprawdziłem jak będzie pasowało najlepiej ale to człowiek uczy się na błędach i wygląda nie za bardzo z tą fuga do końca postaram się już ładniej to położyc ale zobaczymy jak wyjdzie 

Szyber zamówiłem ten 24x18 

Rura żaroodporna 150  1m i daszek na to 

Idzie mozolnie ale jakoś do przodu :)

 

 

Piec

Mam pytanko lepiej robić 2 całe czy jedna cała i później połówki ? A następna warstwa już cała cegła na szyber i obsadzenie komina ? 

 

Witam, podepnę się pod pytanie na temat komina.
w "internetach" znalazłem coś takiego :
komin

ale trudno znaleźć info na temat średnicy, izolacji, wysokości, itp.
A swoją drogą to szyber przy wypieku pizzy chyba jest zbędny, a do wypieku chleba to nie łatwiej zatkać komorę na czas wypieku ?

Witamy.
Szyber warto zainstalować, nawet w piecu do pizzy, który nie posiada drzwiczek. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy dłuższy komin.
Gdy pieczemy pizzę, ogień jest niewielki. Bez szybra powstaje znaczny ciąg i do pieca wpada masa zimnego powietrza, powodując jego wychładzanie.

Przekrój komina musi być dostosowany do wielkości paleniska. Są na to jakieś wzory, ale przyznam, że ich nie pamiętam. U mnie jest otwór 14x14 cm, przy średnicy wewnętrznej 90 cm i uważam, że to wystarczy.

In reply to by Robert

Z ekspertem nawet nie będę próbował dyskutować. :)
Przygoda z piecem jeszcze przede mną. Projekt mam prawie gotowy, paleta z szamotem dojechała.
Myślę,że im więcej wiedzy teoretycznej tym mniej błędów podczas budowy. Do szybra mnie przekonałeś.
Mam jeszcze jedno pytanie, kolega byq1988 kleił "podłogę" na zaprawę, gdzieś czytałem, że można układać na sucho bezpośrednio na wylewce perlitowej. Jakie jest zdanie eksperta?

In reply to by Jerzy

Bez przesady, nie znam się na piecach aż tak dobrze. Jeśli chodzi o przyklejanie cegieł - ściany komory bezspornie muszą być związane z podłożem. Cegły paleniska już niekoniecznie. W piecach o podstawie prostokąta i sklepieniu kolebkowym wielu fachowców układa cegły paleniska luzem - na cienkiej warstwie piasku. Taka "pływająca podłoga" ma swoje zalety. Występują w niej mniejsze naprężenia i jest  łatwiejsza w naprawie. W piecach o podstawie koła zastosowanie tego rozwiązanie byłoby kłopotliwe i wymagało docinania niewielkich kawałków. Wyjątek stanowią większe płyty paleniskowe. One zazwyczaj układane są luzem.

Ogólnie to każdy ma szyber a nie widać go wmurowanego oczywiście ta zasuwa :)
Aktualnie jestem na etapie klejenia łuku zaprawę zrobię szamot szkło wodne i trochę gorkalu zobaczymy czy da się pracować na tym :)
Większość pieca kleiłem na zaprawie szamotowej + szklo wodne i czasem dodawałem cementu portlandzkiego do odpowiedniej gęstości ta zaprawa trochę szybciej wiąże niż na samym szkle wodnym

Nie było mnie dawno bo nie miałem czasu przez 2 tygodnie :) ostatnio 2 dni porobiłem zdjęcia wstawię jutro
Ogólnie trochę przeszkód napotkałem bo przyszła ulewa i podwiaolo mi plandekę wypłukało z 5 fug tam gdzie było na samym szkle wodnym zaprawe :/ nie wiem co robić czy wypełniać czy jakoś zagruntować wcześniej wstawię zdjęcia jutro bo kopula się powoli zamyka

Mam pytanko jak obsadzać rurę od komina samym cementem czy wkleić ja na sznur ognioodporny ?

Fuga po ulewie podwiaolo i wyplukalo

W jednym miejscu to na wylot wypłukało zaprawa na Szamocie i szkle wodnym najsłabsza ze wszystkich krucha jak nie wiem lepiej dodać trochę cementu obojętnie jakiego 

Łuk wewnetrznywewnetrzny

Obklejone zaprawa a miło :D

Kopuła

Z frontu widok

Z boku

Trochę zostało ciekawe jak to będzie z tymi dziurami :/ oby cegły nie powypadały 

Kopuła

Sklepienie
Ostatnio padało i nie było jak wyjść z domu :) to co pociąłem podkleilem nie wiem co zrobić z tymi dziurami czy je czymś przesmarować czy tylko odkurzyć i szmatka przetrzec i zasmarowac  jeszcze raz

 

In reply to by byq1988

Tak sobie patrzę i mam kilka pytań.
Czy potrzebna była aż taka warstwa izolacji pod podłogą? Tak na pierwszy rzut oka te trzy warstwy szamotu z przodu wyglądają nieproporcjonalnie, ale to rzecz gustu.
Myślę że dziury spokojnie popryskaj spryskiwaczem i zalep zaprawą szamotową.
I ostatnie pytanie czy też spostrzeżenie, czy prawy słupek od wlotu nie uciekł Ci trochę, chyba że jeszcze nie polepiony lub jest to złudzenie na zdjęciu.
Ciekaw jestem postępu prac, powodzenia.
Nie przejmuj się zbytnio pierdołami, bo tego nie zauważysz, patrz ogólnie aby efekt był taki jak zamierzyłeś, nie spiesz się.

Piec

No trochę nieproporcjonalnie ale zobaczymy jak będzie wyglądało na koniec :D no słupek odpadł jak skakałem po górze to uderzyłem w niego jak się nie spieszyć jakby już się chciało coś upiec :)

Sklepienie

Wczoraj zakończyłem sklepienie  mogło być trochę lepiej ale już się nie cofnie  ta zaprawa z gorkalu trochę za szybko wiąże i czasem był problem trzeba było się spieszyć i nabiegac :)  

Jak będzie trochę czasu to obczyszcze i uzupelnie fugi :) i trzeba brać się za murowanie łuku i komina 

Mam pytanko dotyczące daszku na rurę jak go zakładaliście wchodzi w rurę czy nachodzi na rurę ? 

Mam pytania dotyczące kopuły jak zamykałem kopułę to zrobił się delikatny ząb co byście zrobili Rozebrali od nowa Nadkleili zaprawa żeby nie było widać cegieł Czy wyszlifowali do równości  

Pytanie mam jeszcze co do tego daszku a chodzi o to czy ma wchodzić w rurę i obkleic go silikonem czy nachodzić

Zab

Mam pytanko dotyczące izolacji czy można kłaść mate na mokrą zaprawę bo myślałem wykleić na zewnątrz kopułę i położyć mate ceramiczna na to 

Są różne daszki, zależnie od systemu kominowego, Niektóre wchodzą w rurę, ale spotyka się też nakładane, z zaciskaną obejmą.
Ten uskok na sklepieniu sklepieniu jest niewielki. Po nałożeniu na to 5-centymertowej maty ceramicznej nie będzie widać żadnych nierówności.
Jeżeli mata będzie dodatkowo mocowana do sklepienia klejem ceramicznym, to zaprawa szamotowa powinna być sucha.

Kopula

Panie Robercie ale to jest od wewnątrz na zewnątrz to bym się nawet nie przejmował :) Mata będzie przytwierdzona na drut nawet nie wiedziałem że jakiś klej do maty jest :) zastanowię się nad zastosowaniem go na chematexie był dostępny ? Gdyby nie zamknięcie tego sklepienia i ten ślimak zamiast koła to by było nieźle ale wiem gdzie błędy popełniłem szkoda że popełnione ale czasu się nie cofnie :) dobrze że to forum jest bo by ogólnie kiepsko to wyglądało :)

Czyli jest taka możliwość że daszek wchodzi w rurę zrobię zdjęcia jutro i pokaże rura i daszek były kupowane od innej osoby

KopulaOd wewnatrz

Zastanawiam się czy całej kopuly tak nie objechać ta zaprawa jak myślicie ?

i na to położyc mate ceramiczna siatkę i klej 

Czy lepiej mate bezpośrednio na cegły ?

Nie, daszek powinien oprzeć się na przetłoczeniu. Jak duży jest luz po połączeniu elementów? Może wystarczy niewielkie odgięcie blaszek widocznych na zdjęciu.

Co do nierówności po stronie wewnętrznej kopuły - to w niczym nie przeszkadzają i najlepiej zostawić tak jak jest. Dodatkowa warstwa zaprawy z czasem może się kruszyć i sypać do potraw.
Spoin po stronie zewnętrznej nie trzeba wyrównywać. Widoczny jest uskok po lewej stronie otworu wsadowego, który trzeba bedzie uzupełnić matą ceramiczną.

Luz jest niewielki może i starczyło by się sparlo odegne je delikatnie a z góry silikonem mam zaciągnąć jakby gdzieś z boku deszcz padał ? Czy nie ruszać ?:)

Ubytek to na dole o ta część chodzi ? Będę wyruwnywal jeszcze zaprawa na tej cegle szamotowej i dopiero dam mate tylko zastanawiam się nad tym klejem do maty bo drut to tak elegancko nie przytwierdzi tego ale to wyjdzie w praniu jak zrobię :)

Dzięki za doradztwo panie Robercie bo ogólnie to pierwsza budowla jaka wznoszę kupiłem dom rok temu i pierwsze co to chciałem mieć piec bo zwykly piekarnik to nie to samo potrawy już się znudziły i pizza potrzebuje 🔥

Jednak kupiłem siatkę zbrojeniowa z vitcasa i klej do maty ceramicznej będę kleił mate do kopuły :)