Budowa piece chlebowego z cegły szamotowej rozbiórkowej
Witam szanownych forumowiczów. Przymierzam się do budowy pieca chlebowego i zastanawiam się, czy ktoś z Was budował taki piec, przy użyciu cegieł szamotowych, ale z rozbiórki? Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie z takimi cegłami, lub może wie czy takie cegły nadadzą się do budowy pieca, czy może lepiej kupić nowe?
Cegły są w dość dobrym stanie, ale wiadomo, jak to rozbiórkowe mają delikatnie wyszczerbione brzegi.
Jako laik, zastanawiam się, czy to że cegła była już wcześniej używana np. w cegielni, wpływa jakoś negatywnie na jej właściwości
Będę wdzięczny za każdą poradę
- Zaloguj się lub zarejestruj aby dodawać komentarze
Można wykorzystać cegły z…
Można wykorzystać cegły z rozbiórki do budowy sklepienia, jeśli tylko nie są spękane. Przy obecnych cenach szamotu staje się to ekonomicznie uzasadnione. Na spodzie pieca zalecałbym jednak położenie cegieł nowych - chyba że znajdą się takie bez wyraźnych ubytków. Nierówności w tym miejscu potrafią bardzo uprzykrzyć pieczenie.
Bardzo dziękuję za sprawną…
In reply to Można wykorzystać cegły z… by Robert
Bardzo dziękuję za sprawną odpowiedź. Dzięki temu udało mi się dzisiaj kupić cegły na budowę pieca. A przy cenach jakie aktualnie są w marketach budowlanych, można powiedzieć że właściwie dostałem praktycznie za darmo :)
Po zapoznaniu się z kilkoma relacjami z budowy pieców chlebowych, zrodziło mi się jeszcze kilka pytań, może Pan lub ktoś inny będzie w stanie mi podpowiedzieć.
1. Jaka zaprawa będzie odpowiednia do zastosowania przy budowie? Znalazłem dwie, które wydają mi się odpowiednie, ale z racji ze nie mam w tym temacie doświadczenia, nie jestem pewien czy jest tutaj jakaś różnica
a) https://chematex.pl/pl/p/ZAPRAWA-SZAMOTOWA-ZSZ-0-2-worek-10kg/187
b) https://allegro.pl/oferta/szamot-zaprawa-zdunska-do-budowy-kominow-glin…
Czy może proponuje jeszcze coś innego?
2. Czy ewentualnie do takich zapraw szamotowych, powinienem dodać jeszcze piasku? Czy wystarczy rozwodnić i murować?
3. Widziałem, że kiedyś pisał Pan pewnej osobie, że przy montażu drzwiczek do piece, nie powinno się używać śrub oraz że cytuję: "Problem z drzwiczkami żeliwnymi jest taki, że mają większą rozszerzalność cieplną niż cegły szamotowe i jakąś dylatację trzeba zastosować. Niektórzy zdunowie wykorzystują papier ceramiczny, lub taśmę ceramiczną, grubości kilku mm. Przykleja się to do ramki drzwiczek klejem ceramicznym."
Czy w przypadku montażu drzwi czymś takim: https://sklep.vitcas.pl/uszczelniacz-zaroodporny-vitcas-hrs-1300-c.html nadal jest potrzeba, aby stosować taką taśmę?
4. Czy w jest sens aby próbować wmurować zasuwę kominową? Coś w tym stylu: https://chematex.pl/pl/p/Szyber-duzy-28x24/351
Zastanawiam się nad tym, czy przy montażu zwykłej rury kominowej + szyber, ciepło nie będzie uciekać przez rurę. Ale nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia, więc może ktoś, kto zastosował takie rozwiązanie u siebie mógłby coś podpowiedzieć?
Pozdrawiam
Szyber
Ja ostatnio wmurowalem taki szyber tylko czekam na drewno i muszę zadaszyc żeby dokończyć obsadzenie rury w kominie a czy będzie uciekać to nie wiem bo mam drzwiczki dosuwane ruchome
Co do zaprawy to jak szamot…
Co do zaprawy to jak szamot to zaprawa szamotowa (ta zduńska jest na bazie gliny więc to duże ryzyko - bardziej to widze do cegieł czerwonych lub kafli).
Ja murowałem tą ZS 1/III bo taka była lokalnie na składzie i dodawało sie jedynie okolo 20% cementu i wode jak pisze na worku i nic więcej i nie rozrabiać za dużo bo szybko łapie. A cegły zwilżać wodą bo strasznie piją i jak są z rozbiórki porządnie wyczyść z sadzy bo sie nie przyklei zaprawa.
Do korekt używać młotka murarskiego/żelaznego - absolutnie nie gumowego
Dzwiczki żeliwne super sprawa - ja mam - mają takie wąsy montażowe które się zagina za cegły i zamurowuje zaprawą. Oczywiście musi być dylatacja min 0,5cm na obwodzie - u mnie 0,5 do 1cm a w szpare dajesz sznur kominowy - można kupić rózne grubości i kosztuje grosze.
Dodatkowo nałożyć pierwsze tego uszczelniacza na rame drzwiczek w rogu dookoła i do niej przylepic sznurek ale do tego daleka droga - pierwsze trzeba wymurowac piec ;)
Zasuwa/szyber - bez dwóch zdań musi być obowiązkowo - i tutaj na rynku masz tego setki - daj taką żeby było ja wygodnie gdzieś wmurować i mieć do niej dostęp. Ja mam nawet dwie jedna zaraz na wylocie z pieca a druga w rurze kominowej - pierwsza zamyka ciepło żeby nie uciekało podczas pieczenia a druga reguluje cug w kominie. Jeśli ten szyber w rurze masz blisko wylotu z pieca to będzie ale jak to ma być z metr dalej to już po drodze są spore straty ciepła.
Pokaż jakiś projekt całości a wtedy można coś lepiej doradzić