Budowa piece chlebowego z cegły szamotowej rozbiórkowej

Witam szanownych forumowiczów. Przymierzam się do budowy pieca chlebowego i zastanawiam się, czy ktoś z Was budował taki piec, przy użyciu cegieł szamotowych, ale z rozbiórki? Czy ktoś może ma jakieś doświadczenie z takimi cegłami, lub może wie czy takie cegły nadadzą się do budowy pieca, czy może lepiej kupić nowe?

Cegły są w dość dobrym stanie, ale wiadomo, jak to rozbiórkowe mają delikatnie wyszczerbione brzegi.

Jako laik, zastanawiam się, czy to że cegła była już wcześniej używana np. w cegielni, wpływa jakoś negatywnie na jej właściwości

Będę wdzięczny za każdą poradę

Można wykorzystać cegły z rozbiórki do budowy sklepienia, jeśli tylko nie są spękane. Przy obecnych cenach szamotu staje się to ekonomicznie uzasadnione. Na spodzie pieca zalecałbym jednak położenie cegieł nowych - chyba że znajdą się takie bez wyraźnych ubytków. Nierówności w tym miejscu potrafią bardzo uprzykrzyć pieczenie.

In reply to by Robert

Bardzo dziękuję za sprawną odpowiedź. Dzięki temu udało mi się dzisiaj kupić cegły na budowę pieca. A przy cenach jakie aktualnie są w marketach budowlanych, można powiedzieć że właściwie dostałem praktycznie za darmo :)

Po zapoznaniu się z kilkoma relacjami z budowy pieców chlebowych, zrodziło mi się jeszcze kilka pytań, może Pan lub ktoś inny będzie w stanie mi podpowiedzieć.

1. Jaka zaprawa będzie odpowiednia do zastosowania przy budowie? Znalazłem dwie, które wydają mi się odpowiednie, ale z racji ze nie mam w tym temacie doświadczenia, nie jestem pewien czy jest tutaj jakaś różnica

a) https://chematex.pl/pl/p/ZAPRAWA-SZAMOTOWA-ZSZ-0-2-worek-10kg/187

b) https://allegro.pl/oferta/szamot-zaprawa-zdunska-do-budowy-kominow-glin…

Czy może proponuje jeszcze coś innego?

2. Czy ewentualnie do takich zapraw szamotowych, powinienem dodać jeszcze piasku? Czy wystarczy rozwodnić i murować?

3. Widziałem, że kiedyś pisał Pan pewnej osobie, że przy montażu drzwiczek do piece, nie powinno się używać śrub oraz że cytuję: "Problem z drzwiczkami żeliwnymi jest taki, że mają większą rozszerzalność cieplną niż cegły szamotowe i jakąś dylatację trzeba zastosować. Niektórzy zdunowie wykorzystują papier ceramiczny, lub taśmę ceramiczną, grubości kilku mm. Przykleja się to do ramki drzwiczek klejem ceramicznym."
Czy w przypadku montażu drzwi czymś takim: https://sklep.vitcas.pl/uszczelniacz-zaroodporny-vitcas-hrs-1300-c.html nadal jest potrzeba, aby stosować taką taśmę?

4. Czy w jest sens aby próbować wmurować zasuwę kominową? Coś w tym stylu: https://chematex.pl/pl/p/Szyber-duzy-28x24/351
Zastanawiam się nad tym, czy przy montażu zwykłej rury kominowej + szyber, ciepło nie będzie uciekać przez rurę. Ale nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia, więc może ktoś, kto zastosował takie rozwiązanie u siebie mógłby coś podpowiedzieć?

Pozdrawiam

Ja ostatnio wmurowalem taki szyber tylko czekam na drewno i muszę zadaszyc żeby dokończyć obsadzenie rury w kominie a czy będzie uciekać to nie wiem bo mam drzwiczki dosuwane ruchome

Co do zaprawy to jak szamot to zaprawa szamotowa (ta zduńska jest na bazie gliny więc to duże ryzyko - bardziej to widze do cegieł czerwonych lub kafli).
Ja murowałem tą ZS 1/III bo taka była lokalnie na składzie i dodawało sie jedynie okolo 20% cementu i wode jak pisze na worku i nic więcej i nie rozrabiać za dużo bo szybko łapie. A cegły zwilżać wodą bo strasznie piją i jak są z rozbiórki porządnie wyczyść z sadzy bo sie nie przyklei zaprawa.

Do korekt używać młotka murarskiego/żelaznego - absolutnie nie gumowego

Dzwiczki żeliwne super sprawa - ja mam - mają takie wąsy montażowe które się zagina za cegły i zamurowuje zaprawą. Oczywiście musi być dylatacja min 0,5cm na obwodzie - u mnie 0,5 do 1cm a w szpare dajesz sznur kominowy - można kupić rózne grubości i kosztuje grosze.
Dodatkowo nałożyć pierwsze tego uszczelniacza na rame drzwiczek w rogu dookoła i do niej przylepic sznurek ale do tego daleka droga - pierwsze trzeba wymurowac piec ;)

Zasuwa/szyber - bez dwóch zdań musi być obowiązkowo - i tutaj na rynku masz tego setki - daj taką żeby było ja wygodnie gdzieś wmurować i mieć do niej dostęp. Ja mam nawet dwie jedna zaraz na wylocie z pieca a druga w rurze kominowej - pierwsza zamyka ciepło żeby nie uciekało podczas pieczenia a druga reguluje cug w kominie. Jeśli ten szyber w rurze masz blisko wylotu z pieca to będzie ale jak to ma być z metr dalej to już po drodze są spore straty ciepła.

Pokaż jakiś projekt całości a wtedy można coś lepiej doradzić