Piec do wypieku pizzy oraz chleba - przygotowanie i wykonanie
Cześć.
Bardzo dłuuugo zabieram się za budowę pieca (moje pierwsze pytanie pojawiło się 2 lata temu :) ). Pomysł powrócił i teraz jestem zdecydowany na budowę. Muszę wybrać lokalizację, gdyż chciałbym, aby piec przylegał do przyszłej altany, która stanie w ogrodzie. Fajnie także jakby do pieca można było "dostawić" grill murowany.
W związku z budową będę miał szereg pytań.
Co do pieca, to ciągle waham się między piecem tunelowym, a kopułowym. Wydaje mi się, że łatwiej będzie mi wykonać piec tunelowy i ku niemu skłaniam się. Czy w takim piecu uda się przygotować poprawną pizze? Piec chciałbym przede wszystkim wykorzystywać do pizzy, ale czasem także do wypieku chleba oraz innych wypieków, które można będzie wykonać w nagrzanym piecu.
W najbliższych dniach będę odbierał cegły szamotowe rozbiórkowe. Będę musiał ją doczyścić. Będę miał na początek 50 sztuk cegły, ale już wiem, że to nie wystarczy (będę potrzebował ok 100 cegieł, ale na razie ograniczają mnie fundusze).
Wracając jednak do kolejnych etapów.
W tym roku chciałbym wykonać fundament i może (o ile wystarczy mi czasu) ściany i wylać płytę, na której stanie piec.
Fundament chciałbym wykonać z betonu, gruzu i prętów, które znajdę na działce lub zakupię na składzie (jeśli będę zakupował, to chciałbym pręty 8 mm). Chciałbym zapytać w związku z tym o to:
1. jak głęboko kopaliście fundament? Zakładam, że trochę płycej niż w przypadku budowy domu :)
2. jakiej klasy betonu / cementu używaliście?
3. jakiej wielkości (wymiary) wykonywaliście / wykonalibyście fundament dla pieca kopułowego o średnicy 80 cm oraz dla pieca tunelowego o wymiarach 60 cm na 70 cm? Chodzi mi oto, jaki zakład po bokach podstawy pieca zostawić, aby wykonać piec wraz z odpowiednio grubą warstwą ocieplenia z wełny i perlitobetonu.
Generalnie powinienem jeszcze zapytać na początku o wymiary pieca. Co do kopułowego to już doczytałem, że średnica 80 cm będzie dobrym wymiarem, ale co do pieca tunelowego, to niestety nie natrafiłem na wymiary pozwalające na prawidłowy wypiek. Pomyślałem o wymiarze 60 cm szerokości na 70 cm długości. Pole powierzchni będzie podobne co do piec kopułowego, ale nie wiem, czy to wystarczyłoby do wygodnego i prawidłowego użytkowania pieca.
Bardzo liczę na Waszą pomoc i podpowiedzi,
Mateusz :)
- Zaloguj się lub zarejestruj aby dodawać komentarze