Jak opisać budowę swojego pieca.

Osoby budujące piece mogą relacjonować postępy prac na forum, lecz taka forma nie jest obecnie zalecana. Znacznie lepiej zrobić to w postaci artykułu, umieszczonego w dziale "Piece w trakcie budowy". Tego rodzaju wpis prezentuje się dużo korzystniej, a jego skrót jest widoczny na głównej stronie portalu. Pod każdym artykułem będzie się toczyć dyskusja w formie komentarzy. W razie napotkania problemów technicznych można więc liczyć na wsparcie ze strony społeczności. Po zakończeniu budowy artykuł zostaje przeniesiony do działu "Piece ukończone".

Procedura tworzenia artykułu została bardzo  uproszczona. Wystarczy zgłosić chęć opisania budowy swojego pieca w tym wątku (poniżej). W krótkim czasie przygotowany zostanie szablon. Będzie on widoczny po zalogowaniu, w menu z prawej strony ekranu. Należy go otworzyć i kliknąć zakładkę "Edytuj", aby dodać nową treść. Wcześniej jednak warto zapoznać się z >>krótkim poradnikiem. W razie jakichkolwiek niejasności administracja chętnie służy pomocą.

Zapraszam do opisywania swoich doświadczeń związanych z budową pieca. Z pewnością będą one cenne dla Osób, które dopiero stoją przed tym zadaniem. Użytkownik zachowuje pełnię praw autorskich do swojego artykułu i w każdej chwili może go zmienić lub usunąć.

Podczas budowy pieca miałem ogromne wątpliwości czy robię to dobrze. Wątpliwości dotyczyły: fundamentów, podstawy pieca, paleniska, kątów, łuków, sklepienia, izolacji, pokrycia zewnętrznego (elewacji) i setek innych drobiazgów albo i nie drobiazgów, nad którymi ślęczałem przez cały rok zanim wkopałem pierwszą łopatę.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba moja praca.

W dziale "Piece ukończone" znajduje się już pusty artykuł z Pana imieniem w tytule. Po zalogowaniu można dodawać do niego treść. Jutro postaram się umieścić na stronie krótki poradnik na temat edycji artykułów i wklejania zdjęć.
Jestem bardzo ciekaw wyglądu pieca, użytych materiałów i sposobu budowy.

In reply to by Robert

"Aby dodać zdjęcia w środku artykułu umieszczamy kursor w wybranym miejscu i klikamy ikonkę obrazka w górnym pasku edytora." Coś mi nie wychodzi nie mogę wstawić zdjęcia jak inni, dodaje zdjęcie to pojawia się na początku. Po włączeniu edycji mam problem z kursorem i wyborem miejsca. Proszę o pomoc!

jestem na etapie konstrukcyjnym.
zastanawiam się obecnie nad kominem. zdecydowałem się na instalacje z szyberem. problem polega na tym z jakiego materiału powinien on być wykonany. do dzisiaj myślałem, że sprawię sobie rurę kominową taką czarną matową, Pan w sklepie kategorycznie stwierdził że taka rura nie nadaje się do kontaktu z żywnością ponieważ po prostu rdzewieje. podpowiedzcie proszę co o tym myślicie. generalnie chyba kupię kwasoodporną i zamknę temat, ale chciałbym jeszcze znać wasze zdanie

In reply to by listman

Przeniosłem post do osobnego wątku, w dziale "Budowa pieca chlebowego". Tam też będzie można znaleźć odpowiedzi.
Wkrótce przygotuję szablon artykułu, w którym będzie Pan mógł opisywać postępy prac.

In reply to by listman

Szablon jest już gotowy, będzie widoczny w menu, po zalogowaniu się. Wystarczy go otworzyć i kliknąć zakładkę "Edytuj".

Na koniec jeszcze mała niespodzianka. Dla osoby, która jako pierwsza zdecyduje się na bieżąco relacjonować postępy prac przy budowie swojego pieca miałem przeznaczoną nagrodę (patrząc na datę założenia wątku czekała ona na wręczenie ponad rok). Jest to bardzo solidny stojak do pieczenia kurczaków. Sam takiego używam i spisuje się doskonale. Mam nadzieję że już wkrótce będzie mógł go Pan wykorzystać w swoim piecu.

Stojak do pieczenia kurczaków

Proszę o przesłanie adresu do wysyłki, najlepiej za pomocą formularza kontaktowego na dole strony (wcześniej proszę się zalogować, aby była pewność, że nagroda trafi we właściwe ręce)

 

Witam. W końcu ruszyłem z budową pieca chlebowego fundament już jest, tylko uprzedzam że u mnie tak szybko nie pójdzie. Proszę o możliwość opisywania prac.

Witam. Chcę niedługo zacząć budowę pieca chlebowego, wędzarki i płyty kuchennej. Z racji mojego małego doświadczenia chciałbym zdawać relację z prac. Przy okazji mam sporo niewiadomych i liczę na Waszą pomoc.

Szablony są gotowe, czekamy na relacje.
Przypominam też że jest możliwość umieszczania zdjęć w komentarzach. W tym celu, w okienku "Format Tekstu" zamiast "Czysty tekst" należy wybrać "Podstawowy HTML". Po chwili pojawi się prosty edytor, pozwalający na dodawanie obrazków.

Dzień dobry,chciałbym wkleić kilka zdjęć z budowy mojego ruskiego pieca chlebowego wraz z krótkim opisem materiałów i wrażeń z obsługi i korzystania. Piec działa od 2017 r.

Witam. Zaczynam przygodę z moim potworem . Będzie to wędzarnia wraz z suszarnia do grzybów , gril , piec chlebowy . Poprosił bym o pomoc i szablon. Pozdrawiam

In reply to by przybek

Witam.
Szablon został przygotowany już dwa dni temu, po Pańskiej pierwszej wiadomości. Powinien być widoczny po zalogowaniu, w menu z prawej strony (kategoria "Artykuły niepublikowane").

Na wstępie proszę zapoznać się z  >>krótkim poradnikiem. Gdyby były jakieś niejasności, chętnie służę pomocą. Najlepiej skorzystać wtedy z formularza kontaktowego, dostępnego na samym dole strony.

Pozdrawiam.

Dzień dobry,

Chciał bym opisać budowę pieca glinianego. Wykonanego i gotowego do użytku w przeciągu dwóch dni.
Nie jest to co prawda konstrukcja najwyższej jakości, ale może pomóc innym zacząć (polskich informacji na temat budowy takiego pieca jest bardzo mało).

Zaczynam budowę pieca a raczej już jakąś część mam zrobioną jeśli można chętnie będę opisywał postępy prac,zawsze to ktoś coś doradzi a na koniec będą z tego korzystać inni.

Witam. Jestem nowy i "zielony". Chciałbym rozpocząć przygodę z pieczeniem w piecu. Niestety nie mam wiedzy . Jaki może być najmniejszy piec, nie mam zbyt dużo miejsca.Chodzi o podstawę i średnice, żeby to miało sens.

In reply to by Stive

cześć Stive, rozmiary pieca i materiał do budowy zależy od tego, czy chcesz piec chleb, czy tylko pizzę. Jeśli tylko pizzę, to możesz budować kopułę z wermikulitu np. na dmuchanej piłce. Jeśli chcesz piec chleb to piec musisz wymurować z cegły szamotowej. Mój piec ma średnicę wewnątrz 90 cm. Do takiego pieca, jeśli chcesz murować z półówki cegły szamotowej podstawa powinna mieć 150x150. U mnie przy takiej podstawie wyszedłem na zero, czyli izolacja z perlibetonu sięga do krawędzi podstawy. Nie wiem czy będąc na etapie planowania, warto planować piec z mniejszą średnicą. Ja robiąc nawet tylko pizzę, nie powiem, żeby w środku było dużo miejsca. Pizzę pieczesz przy płomieniu, a jeszcze trzeba ją w ciągu tych 2 minut obracać, więc trzeba manewrować łopatą.

In reply to by marcins

Dzięki marcins za info. Chciałbym oczywiście piec pizze i chleb, ale widzę, że się nie wyrobię z wymiarem. Buduję całą kuchnię pod altaną. Ma być kuchnia na drewno, grill, mały zlew, no i myślałem o piecu. Mam 3 metry długości, a przydałby się jeszcze blat i szafka. Zobaczę czy coś się da oszukać. Jeszcze raz dzięki. Pozdravki

In reply to by Adrian ciazynski

Proszę o cierpliwość. Aktualnie portal podlega bardzo głębokim przeobrażeniom. Mam nadzieję jest to już widoczne i zmiany spodobają się użytkownikom.
Termin zakończenia robót się oddala, ponieważ wszystko robię sam. Na wsparcie specjalistów od Drupala nie mogę liczyć, gdyż każą sobie płacić 800 zł za dzień pracy. Wolałbym nie ponosić takich kosztów, ponieważ strona zysków nie przynosi.
Praktycznie cały wolny czas wykorzystuję na programowanie. Mam nadzieję, że jutro publikacja artykułów będzie już możliwa.

Perlit +cement + włókna szklane z końcówkami cyrkonowymi
Piec w trakcie budowy

Jeśli dobrze zrozumiałem to żeby opisać budowę pieca trzeba mieć szablon. Chciałbym opublikować budowę swojego pieca więc również proszę o szablon. Pozdrawiam.