Piec na dzikim wschodzie

Witam wszystkich raz jeszcze .


   Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem wybudowania pieca, grilla i wędzarni.
   Mam już przygotowany fundament ( 1,35/ 2,80 m)
Budowę chcę zacząć od pieca. 
Plan zakłada że piec będzie o podstawie prostokąta, i będzie on posadowiony bezpośrednio na płycie fundamentowej.

Z tego względu że mam ograniczone miejsce. Nad piecem będzie wędzarnia, a obok grill, blat i palenisko do wędzarni z płytą grzewczą. 

Co myślicie o takim rozwiązaniu? 
Poniżej zamieszczm szkic. 

Szkic robiony na kolanie ;)

 

Komentarze

Wedzarnię zrób z paleniskiem pod komorą dymową wędzarni,zamiast pieca.Palenisko wędzarni,tak duże jak komora,żadnego szamotu. Piec chlebowy na takim poziomie,aby sie nie schylać. Do paleniska wędzarni możesz się zgiąć pare razy,ale do chlebowego musi być wygoda. Nie rób wędzarni kanałowej. Szczegóły,nawet plan/schemat możesz podejrzec na forum wedzarniczym (nie wiem,czy moge reklamować ich stronę). Płyte grzewczą możesz zrobic na 1 blat/płytę żeliwną,lub dwie jeśli połączysz to z grillem - możesz obudować ten piec z fajerkami cegłą z dwóch stron,na czas grillowania ściągać płyty żeliwne. Minusem jest niemożność korzystania równocześnie z grilla i owego pieca kuchennego. Nie wiem,czy wymiary cie puszczą,ale podsumowując: 1.piec chlebowy na odp wysokośći,aby sie nie schylać. 2.wędzarnia z paleniskiem bezpośrednio pod komorą wędzarniczą.

Nie wyobrażam sobie pieczenia w tak nisko położonym piecu. Szczególnie pizza wymaga ciągłej obserwacji i częstego posługiwania się łopatą. Dawniej wprawdzie tak budowano. Pewien zdun mawiał do mojego znajomego, że do chleba trzeba podchodzić na kolanach.
Jeśli chodzi budowę wędzarni, to nie mam doświadczenia. Użytkowałem wprawdzie drewnianą, z paleniskiem pod komorą. Należała do mojego wujka i spisywała się rewelacyjnie. Teraz zamierzam zbudować własną. Wiedzę czerpię ze strony o której wspominał Ian. Nazywa się wedlinydomowe.pl. Przez długi czas nie była aktualizowana, ale ostatnio znów coś się tam zaczęło dziać.

Po uwagach zamieszczonych przez kolegów bardziej doświadczonych, zgłębiłem temat i doszedłem do wniosku że, lepiej wybudować mniej a konkretnie. Priorytetem jest piec, więc musi być do niego łatwy dostęp, jak to było wyżej wspomniane. Niestety okazało się że mam trochę  za małą płytę fundamentową na pełnowymiarowy piec(90cm śr), ale  znalazłem na to rozwiązanie, w postaci płyty żelbetowej która będzie wystawała za obrys. Tylko będę musiał dodatkowo ją dozbroić, aby wytrzymała obciążenie. Ścianki pieca mam zamiar wymurować z cegły szamotowej o gr. 12cm, następnie izolacja w postaci wełny ceramicznej gr. 5cm na to siatka stalowa i perlitobeton gr 5cm a kolejno tynk ozdobny. Na podstawię pieca mam zamiar dać perlitobeton gr 8 cm

Co do wędzarni postanowiłem że zrobię dwa paleniska, jedno kanałowe ( pod piecem) a drugie pośrednie pod wędzarnią. Za poradą Jana zrezygnowałem w paleniskach z cegły szamotowej jak wstępnie planowałem. Kanał doprowadzający dym do wędzarni chcę zrobić z rury fi 200 izolowaną wełną.

       Rura czarna fi 200

Docelowo wędzarnia będzie wyłożona drewnem dębowym lub bukowym.

Grill pozostaje bez większych zmian, tylko będzie lekko powiększony aby po zdjęciu rusztu zmieścił się w nim kociołek. Zastanawiam się też nad wyspawaniem ramki aby można było zamontować na niej płytę grzewczą wymienną z rusztem.

 

Mam parę pytać:

- czy 8 cm perlitobetonu pod podstawę pieca wystarczy.

- jaki jest mniej więcej czas nagrzewania pieca o grubości ścian z cegły 12 cm a 6 cm

- czy zbrojenie rozproszone ( włókna szklane) można dodawać do zaprawy szamotowej do budowy komory pieca, czy tylko na izolację do perlitobetonu. 

- jak montować termometr do pieca, podczas murowania czy na sam koniec wiercić otwór przez ściankę.

- czy taka czarna rura doprowadzająca dym do wędzarni zda egzamin, czy lepsza byłaby ceramiczna.

 

 

In reply to by Żbik

Witam, co do rury, to patrząc na twój rysunek, zrezygnuj z niej. Wymuruj sobie kanał z czerwonej starej cegły. Będzie wieczny a rura zgnije po dwóch latach. wszystko będziesz miał zamurowane, więc nie będzie nic widać. Możesz zrobić izolację tego kanału z wełny, betonu perlitowego albo nie dawać nic bo wszystko będzie zamknięte. Ja obłożyłem kanał murowany z cegły betonem perlitowym.
Nie wiem, czy zamierzasz robić pizzę, ja u siebie mam taki sam schemat, ale grilla, który jest na środku, zrezygnowałem, na rzecz blatu granitowego, do kręcenia pizzy i wykładania chleba. Grilla na działce mam, więc nie był konieczny. Pomyśl, czy nie warto wkomponować tutaj gdzieś kawałka blatu.

In reply to by marcins

Z tym kanałem murowanym to całkiem ciekawy pomysł jest. Jakie wymiary w świetle ma Twój kanał. Będę robił pizzę i w pierwotnym założeniu był przewidziany blat, ale okazało się że piec o śr 90 cm zabiera zbyt wiele miejsca więc wypadł z planu. Mam obok altanę wiec tam będę kręcił ciasto.