Piec Romana.

Tak wygląda Produkt finalny.

Dzięki moim dzieciom całość pracy dość dokładnie została udokumentowana (fotki), a jak zrodził się pomysł budowy pieca i od czego zaczęliśmy- na kolejnych zdjęciach.

Komentarze

Gdy zobaczyłem tę białą elewację i motywy kwiatowe to pierwszym skojarzeniem był właśnie piec Curyłowej w Muzeum Etnograficznym w Zalipiu. Widać, że ktoś miał talent. Świetnie wyszły te przejścia tonalne na różach, a pomysł termometrem - kapitalny. Piec prezentuje się wspaniale, ale może jeszcze kilka słów o tym jak się spisuje? Z jakich materiałów jest zbudowany, czy szybko się nagrzewa ?

Mieć taki piec w ogrodzie to jest moje wielkie marzenie. Właśnie przeprowadziliśmy się na wieś i dom wymaga jeszcze remontu, ale w przyszłości - zobaczymy.

Witam,
Również buduję piec chlebowy/ do pizzy. Mam już wybudowaną kopułkę i wejście. Wstępnie chciałem wykonać komin z rury nierdzewnej jednak bardzo spodobał mi się Pani pomysł. Zastanawiam się jednak z czego jest zrobiona elewacja i jakiej farby użyto do malowania pieca.
Prosił bym o odpowiedź.
Pozdrawiam,
Bartek

Czy pan Roman jest na forum? Jeśli nie proszę kogoś o pomoc. Chce zrobić taki komin jak w tym piecu. Komin jest wymurowany +wata +tynk? czy w środku jest rurą, która została zaizolowana? Jakie rozwiązanie jest lepsze?

Pamiętaj że komin opiera się głównie na łuku drzwiowym. Nie ma co go obciążać cegłami (murowany)
Generalnie, chyba większość wybiera rurę (najlepiej z nierdzewki) plus np. trochę izolacji i tynk, lub po prostu samą rurę. Z izolacją szybciej komin się nagrzeje i dym zamiast przez drzwiczki pójdzie kominem. Z drugiej strony, rura bez izolacji też się nagrzeje podczas nagrzewania pieca, więc to bez znaczenia.