Tomasz buduje piec chlebowy i grill
Budowa naszego pieca to projekt który był planowany w trakcie budowy domu, ponieważ w projekcie domu był uwzględniony kominek na elewacji z dodatkowym kominem systemowym.
Koniec końców ocieplenie domu styropianem spowodowało potrzebę odsunięcia kominka od budynku.
Przy okazji robót budowlanych powstał fundament pieca, bo założyliśmy, że kiedyś powstanie w jego miejscu piec do pizzy.
Fundament - jak się później okazało - narzucił nam wymiary pieca.
Początkowo bazą pieca chlebowego miała być prefabrykowana kopuła. Trudno było jednak taką znaleźć i wpasować w nasz fundament.
Ostatecznie wpadłem na pomysł pieca ze zrzutem żaru, tak by móc go wykorzystać do grilowania.
Ten autorski pomysł dość fajnie się sprawdza. Do tego udało się uzyskać zwartą zabudowę i dość nowoczesną formę projektu naszego pieco-grila.
Całość procesu budowy można zobaczyć w serialu na kanale yt:https://www.youtube.com/playlist?list=PLVFbzvDufm8SYGapuRWHmMBsYrc2-h1ws
Dodatki na końcu przedstawiają pierwsze próby z pieczeniem i grilowaniem
W moim przypadku budowa w wolnym czasie to prawie 2 lata ale przy odrobinie zacięcia i z dobrą ekipą pewnie da się zrobić w 2 tygodnie...
Tu drobna zajawka jego podstawowych możliwości: https://youtu.be/FaIGlKDy3NQ
Zapraszam do oglądania i komentowania.No i 'łapka' w górę jeśli wam się podoba...
Uszanowanie,
Tomasz
- Zaloguj się lub zarejestruj aby dodawać komentarze
Komentarze
Dziękuję za podzielenie się…
Dziękuję za podzielenie się informacjami o Pańskim piecu. Wygląda świetnie i myślę, że wielu czytelników planujących budowę znajdzie tu ciekawe rozwiązania.
Trzeba przyznać,że filmy wiele objaśniają. Też będę musiał pomyśleć o takiej formie prezentacji. Niektóre z nich miałem okazję obejrzeć jeszcze przed pojawieniem się artykułu - przy okazji poszukiwań oryginalnych pieców na Youtube. Pamiętam, że zaciekawił mnie pomysł zrzucania popiołu do znajdującego się za tylną ścianą grilla. Dziś obejrzałem również pozostałe. Jeśli można coś zasugerować, to lepiej piecze się pizzę w obecności płomienia, nie tylko samym żarem i ostrożnie z metalowymi narzędziami. Szkoda pieca.
Na koniec jeszcze plus za Raspberry Pi i Pythona.
Miło. Dziękuję. Przyznam, ze…
Miło. Dziękuję. Przyznam, ze chylę czoła zwłaszcza przed precyzyjnym wykonaniem sklepienia kopuły w Pana piecu, sporo z tym musiało być pracy, a efekt na foto robi wrażenie.
Co do narzędzi to prawda, faktycznie jedna z płyt podłogowych po roku pękła w pół, być może od stalowego pogrzebacza; alternatywnie mogła być to wina także zbyt mokrej szmatki 'tzw. pomiotła' do przetarcia podłogi przed pieczeniem chleba. Jest łatwa do wymiany, bo osadzona na żwirku.
Z chlebem na zakwasie temat moim zdaniem został opanowany na tyle że potrafimy równomiernie wygrzać piec i nie przypalamy bochenków.
Natomiast chętnie testujemy forumowe przepisy na ciasto do pizzy. Tu zdecydowanie sporo wariantów jest i mamy pole do testów.
Witam, piękny oryginalny…
Witam, piękny oryginalny piec. Filmiki super. Chlebek wygląda bardzo ładnie. Gratulacje. Ja po wymieceniu żaru z pieca też wrzucam go do grilla, ale muszę przenieść ręcznie. Fajny pomysł konstrukcyjny ze zrzutem do grilla. Słyszałem gdzieś, że można taki popiół wykorzystać do upieczenia np. kurczaka: robi się dziurę w ziemi, wsypuje popiół, wkłada naczynie z kurczakiem w środku, z boków i góry zasypuje się też żarem i tak się go piecze - zostawia. Pozdrawiam
Z żaru przypominają mi się…
Z żaru przypominają mi się głównie ziemniaki z ogniska. Kiedyś rozbudowałem ich prosty przepis o jajko wg https://youtu.be/ZzUXHE1Frr4 . Może warto by w piecu kiedyś spróbować... Kurczak ? Hmm. Tu fajny przepis znalazłem: https://youtu.be/bjiLDiEJARQ Ale bądź co bądź ucywilizowaliśmy się bo mamy piece chlebowe... ;)