Odprowadzenie spalin w piecu rzymskim

Witajcie!
Mam pytanie, czy można do odprowadzenia spalin w piecu rzymskim wykorzystać komin od polowej kuchni, która jest za ścianą pieca?

Chodzi mi o to, że typowo komin taki sytuowany jest z przodu, od strony okna wsadowego. Ja natomiast zastanawiam się, czy można wykorzystać komin od wspomnianej kuchni, o który opierać się będzie tylna część pieca.

Czy piec z takim odprowadzeniem da się dobrze wygrzać?

Komin z przodu jest nie bez powodu... chodzi o to aby zagrzać porządnie komore pieca a jak jest komin z tyłu to cug sprawia ze od drzwiczek ciągnie zimne powietrze i całe ciepło ucieka przez komin z tyłu. A jak wylot spalin jest z przodu to zanim ciepło ucieknie troche "posiedzi" w komorze. To najprostsze wytłumaczenie ;)
Jakbyś się przyjrzał mojej relacji to ja też mam główny komin za piecem z tyłu ale wyprowadzenie spalin z komory jest z przodu i potem rura idzie przez całą długość pieca na tył do komina. Tym sposobem masz poprawnie wylot z komory i wykorzystany komin.

Wysokość na jakiej się chcesz wpiąć do kuchni tez ma znaczenie bo pasuje aby to nie była linia spadkowa a min prosto a najlepiej unosiło się w góre - będzie lepszy cug i sadza nie będzie się tak zbierać.