Jak opisać budowę swojego pieca.

Osoby budujące piece mogą relacjonować postępy prac na forum, lecz taka forma nie jest obecnie zalecana. Znacznie lepiej zrobić to w postaci artykułu, umieszczonego w dziale "Piece w trakcie budowy". Tego rodzaju wpis prezentuje się dużo korzystniej, a jego skrót jest widoczny na głównej stronie portalu. Pod każdym artykułem będzie się toczyć dyskusja w formie komentarzy. W razie napotkania problemów technicznych można więc liczyć na wsparcie ze strony społeczności. Po zakończeniu budowy artykuł zostaje przeniesiony do działu "Piece ukończone".

Procedura tworzenia artykułu została bardzo  uproszczona. Wystarczy zgłosić chęć opisania budowy swojego pieca w tym wątku (poniżej). W krótkim czasie przygotowany zostanie szablon. Będzie on widoczny po zalogowaniu, w menu z prawej strony ekranu. Należy go otworzyć i kliknąć zakładkę "Edytuj", aby dodać nową treść. Wcześniej jednak warto zapoznać się z >>krótkim poradnikiem. W razie jakichkolwiek niejasności administracja chętnie służy pomocą.

Zapraszam do opisywania swoich doświadczeń związanych z budową pieca. Z pewnością będą one cenne dla Osób, które dopiero stoją przed tym zadaniem. Użytkownik zachowuje pełnię praw autorskich do swojego artykułu i w każdej chwili może go zmienić lub usunąć.

Zgłaszam chęć relacjonowania budowy pieca. Proszę o udostępnienie szablonu.
Pozdrawiam
Michał

Witam
Jestem w trakcie budowy pieca już prawie końcówka . Chciałbym dodać zdjęcia z etapów jego budowy.prosze o udostępnienia szablonu

In reply to by tomasz45

Nikt Cie nie zmusza być członkiem tej grupy, możesz założyć swoją stronę, poświęcić swój czas, bez lokowania reklam jak pewnie zauważyłeś. Tak więc bardzo proszę nie psioczyć.

Witam.Ale dzięki temu forum wybudowałem swój piec i upiekłem dobrą pizzę.Użytkuję 1 sezon,piekłem pizzę,chleb oraz kurczaka na butelce piwa.

Chętnie opiszę w artykule budowę mojego pieca chlebowego, proszę o udostepnienie szablonu.

In reply to by wr00na

Do niedawna też tak myślałem. Mimo to nie wyłączyłem strony, ponieważ informacje w niej zawarte są bardzo pomocne osobom budującym piece chlebowe.
Byłem jednak przekonany, że dalsze prace nad rozwojem portalu nie mają sensu. Wobec dominującej pozycji Facebooka los takich małych projektów wydawał się przesądzony. Często pojawiały się tu niedokończone artykuły, których autorzy zadawali mnóstwo pytań, a końcowy efekt prac publikowali na grupach.
Po pewnym czasie można się zniechęcić. Portal jest oparty o dość zaawansowany i trudny w obsłudze CMS Drupal. Jego aktualizacje i obsługa wymagają wiele pracy, a wszystko robię sam. Wynikiem tego był całkowity brak mojego zaangażowania przez ostatni rok.
Od niedawna jednak zauważam wzrost liczby rejestrujących się tu osób, przy braku jakichkolwiek działań promocyjnych. Tymczasem Facebook wyraźnie traci popularność. Jest więc nadzieja, że z biegiem czasu część użytkowników wróci na fora i portale tematyczne. Może warto spróbować jeszcze raz?

Szablony artykułów są gotowe

In reply to by Robert

Ja także uważam, że taki, niezależny od masowych platform społecznościowych, portal o przygotowywaniu, najbardziej podstawowego posiłku, jakim jest chleb, może odnotować w niedalekiej przyszłości, tylko wzrost zainteresowania. Zwłaszcza, w tych ciekawych czasach, które niestety nadchodzą.

Witam. Właśnie dołączyłem do zancego grona Koleżanek i Kolegów. Patrząc na sytuację sądzę, że wrócimy do własnych wypieków, wędlin i upraw... Drożyzna jest i tyle a jakość... Jakoś to jest..

Mogę dodać tylko, że całą wiedzę z jakiej korzystam przy budowie moje go pieca chlebowego, mam z tego właśnie portalu.
Powiem więcej - gdyby nie to, co tutaj przeczytałem, to mój piec byłby na pewno jedną wielką katastrofą, bo w planach miałem popełnić wszystkie błędy o jakich tutaj jest mowa.

Dzień dobry! Z przyjemnością dołączyłem do Państwa. Piszę z pozdrowieniami i prośbą. Otóż, chciałbym zapytać, czy jaki Waszym zdaniem powinny być najmniejsze wymiary pieca, aby jego wykorzystanie było sensowne pod względem technicznym, praktycznym, ergonomicznym. Nie mam zbytr wiele miejsca i szukam projektu czy to z owalną czy też inną kopułą tak, aby "złapać złoty środek".
Uprzejmie proszę o podpowiedź. Pozdrawiam.

PS: zapraszam do kontaktu - podaję mój nr tel 604 877 529 - grzegorznowaczek@outlook.com

In reply to by Grzegorz Nowaczek

Witamy. To pytanie już kilka razy padało na forum i nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi. Jeżeli zamierzamy wykorzystywać piec do pieczenia pizzy, lepiej sprawdzi się sklepienie kopułowe. Przy średnicy wewnętrznej 80 cm ogień może wtedy płonąć z boku.
Gdy średnica jest mniejsza trzeba palić z tyłu i kłaść pizzę od strony otworu wsadowego - co jest mniej korzystne. Tak samo pali się w piecu o podstawie prostokątnej i sklepieniu kolebkowym. Jego rozmiary mogą być jednak mniejsze, zależy jak duże chleby pieczemy. Podstawę o takim kształcie da się w większym stopniu wykorzystać, dlatego szerokość 60 cm pozwoli użytkować piec w miarę komfortowo.
Proszę zajrzeć do działu "Piece ukończone". Jest tam kilkanaście przykładów obu typów konstrukcji. Można poczytać opinie użytkowników i wybrać coś dla siebie.

Prosze o szablon do opisu budowy pieca oraz porade jak osadzić rure kominową w półokrągłym sklepieniu - czy czymś mocować czy wystarczy oblepić gliną/zaprawą szamotową lub po prostu uszczelniaczem kominowym wysokotemperaturowym ?

Witam chciałby zaprezentować swoją budowę, która właśnie rozpocząłem, skorzystać może z waszych sugestii i oczywiście zapisać się w historii tego zacnego forum.
Pozdrawiam

Witam
Chciałbym zamieścić pare fotek mojego pieca, który wprawdzie działa już od roku ale zadaszenie ukończyłem dopiero tego lata.
Pozdrawiam

Witam, jestem w trakcie budowy pieca, informacje czerpię głównie z tej strony :)
Chciałbym pokazać moje obecne postępy, oraz na bieżąco dodawać kolejne etapy budowy. Proszę o odpowiedni szablon :)

Poproszę o szablon. W zasadzie jestem na ukończeniu budowy, wiele decyzji podejmowałem patrząc na realizacje innych, myślę, że zaoszczędziłem sporo $$ dzięki podpowiedziom forumowiczów. Postaram się także podzielić swoją koncepcją.