Piec ogrodowy

Cześć. Mój piec już prawie gotowy więc przyszedł czas na sprawozdanie z przebiegu prac. Jak chyba wszyscy tutaj dzięki tej stronie udało mi się zrobić piec dobrze (lub prawie dobrze ;) ponieważ w niektórych sytuacjach nie szło jak to sobie zaplanowałem). Gdyby nie porady Pana Roberta to nie wiem co by mi wyszło i czy piec działałby jak należy. Więc dziękuję i zapraszam do krótkiej lektury.

Pierwsza płyta 28.02 20211 r. zapowiedź wiosny, jednak fałszywa. Zbrojenie wykonane z tego co znalazłem w garażu.

1

1

Podstawa pod piec zrobiona z cegły rozbiórkowej i kilka wstawek z granitu. Płyta pod piec około 8 cm, zazbrojona drutem żebrowanym fi 10, drut ułożony w odstępach 10 cm.

2

2

Zrobiłem wieniec z granitu, a następnie wylana została płyta z keramzytobetonu około 8-10 cm. Cegła została oszlifowana i zaimpregnowana. Proporcje keramzytobetonu: Cement 2,33 kg, piasek 2,13 kg, woda 1,2 litra, keramzyt 1,33 litra (dodawałem w litrach bo tak jest podawane na opakowaniu i to mnie zmyliło a powinienem dać tyle w kg).3

3

Następnie izolacja z keramzytobetonu pod samą kopułę. Polewana wodą żeby nie popękała. Proporcje: cement I 42,5 3,5 kg, piasek 4,7, keramzyt 1,4 kg, woda 1,8 litra. Proporcje ułożyłem sam po przeanalizowaniu kilku stron internetowych, taki sam skład zastosowałem na kopułę (może nie jest to idealny skład, ale wydaje mi się, że dobrze izoluje i jest wytrzymałe) . Można skorzystać np. z tej i użyć gotowych mieszanek: https://www.obud.pl/art,9446,1-3-czyli-latwe-przygotowanie-lekkiego-betonu,d_sciany

4

4

Palenisko z cegły szamotowej klejone zaprawą szamotową z dodatkiem cementu portlandzkiego, klejone także między cegłami.
Łuk z cegły klinkierowej. Cegły łączone zaprawą do klinkieru. Drzwi wykonałem w całości sam. Zamontowane z luzem, nacinałem rowek w cegle na głębokość 5 mm. Dopływ powietrza uzyskuje uchylając drzwi.

5

5

Kopułę robiłem z cegieł na sztorc ponieważ mam bardzo ograniczone miejsce i gdybym zrobił na płasko to musiałbym albo zmniejszyć średnicę albo dać mniej izolacji, a chciałem nie mniej jak 80 cm średnicę. Ogólnie nie jestem za bardzo zadowolony ze spoin i ułożenia cegieł ale nie chciałem się bawić w docinanie. Troche wysokie iglo mi wyszło bo w środku aż 49 cm. Na całość zużyłem 70 cegieł szamotowych. Docinałem małą tarczą diamentową, w jednej dłoni szlifierka a w drugiej psikacz do wody taki jak się kwiatki opryskuje. Z cięciem szamotki nie miałem problemu, wystarczyła mi jedna tarcza, ale niestety jedną szlifierkę spaliłem. Komin z kwasiaka o średnicy 120 mm.

6

66

6

Wypalanie trwało 8 dni; 3 dni świeczka, 3 dni patyczki, siódmego dnia troche buka i ósmego bukiem kilka godzin, temperatury wypalania nie osiągnąłem ale nic złego się z piecem nie działo. Myślę że z 300 stopni w piecu było.

7

7

W tym tygodniu (12.06.2021) obłożyłem matą ceramiczną 50 mm i na to siatkę stalową.

8

8

Na wełnę nałożyłem keramzytobeton około 7 cm, ale w niektórych miejscach pewnie i 10 cm wyszło. 

9

Dzisiaj (14.06.2021)wyrównałem niedoskonałości na kopule, które powstały ponieważ kopułę z keramzytobetonu robiłem na cztery razy i na łączeniach nie wychodziło zbyt równo.  A szyber będzie z blaszki jakiejś wsuwany na dole komina, włożyłem tam trzy pręty  na których blaszka będzie leżeć. Albo poprostu będę komin przykrywał z góry.

9

Moja przygoda z budową pieca dobiega końca. Dziś kilka zdjęć jak to wygląda w całości na gotowo (Jeszcze zostało tylko pomalowanie kopuły).

10

10

10

no i akcesoria.do pieca wykonane przeze mnie; łopata (minusem jej jest gruba blacha przez co łopata jest troche ciężka, jeśli się nie nada to będe musiał kupić), łopata operacyjna, i coś do rozgrzebywania żaru oraz wygarniania popiołu. Wszystko z blachy nierdzewnej, a trzonki z leszczyny. Jeszcze myślę coś nad taką miotłą bo widziałem, że fajnie oczyszcza podłogę przed pieczeniem. Zakupiłem pirometr na aliexpres do 800 stopni C, fajna rzecz.

10

Kopuła pomalowana farbą fasadową 3x.

00

01

Rada dla ludzi zamierzających zbudować tego typu piec lub cokolwiek innego; nie bójcie się próbować, trzeba zaczynać działać a wszystko samo pomału będzie się układać. Wielokrotnie u mnie się to sprawdziło, a obawiałem się że nie poradze. Kupić można niemal wszystko, ale zrobić coś samemu daje ogrom satysfakcji. Pozdrawiam WSZYSTKICH

Pierwsze wypieki; napoletana oraz drożdżowe. Pizzę wypiekałem już kilka razy i muszę rzec, że to czysta przyjemność (podobną robiłem w piekarniku na kamieniu pod grilem, i przyznaję że to była męka. Pizza albo się deformowała przy zrzucaniu, albo się przykleiła gdzieś, ostatecznie kamień mi spadł i to był ostatni raz robienia pizzy w piekarniku).

02

03

Przepis na Pizzę. Jeśli ktoś chciałby się podszkolić w robieniu pizzy to polecam grupę na Facebooku: Pizza Domowa - przepisy i porady. Ludzie wypiekają niesamowite pizzy oraz inne włoskie specjały.

04

05

05

Piec powstawał ze 4 miesiące, koszt 2000 zł (razem ze szlifierką za 200). Teraz odwdzięcza mi się wypiekami, oprócz pizzy i ciasta drożdżowego piekłem golonkę, żebra wołowe oraz rybę. Pizza wychodzi super, jednak jest jeden minus tego.... teraz ciężko mi zamówić pizzę z pizzerii ponieważ bardzo często moja bije je na głowę :D

Piec uzupełnił moje zewnętrzne zaplecze gastronomiczne i teraz mogę grillować, wędzić, robić kociołek, patelnię (taką w stylu hiszpańskim), rożen i oczywiście wypiekać cudowności w Pompeii Oven :). Obsługa imprez rodzinnych stała się o wiele łatwiejsza, a liczba przybyłych gości może być nieograniczona. 

 

Dalsza część relacji z budowy znajduje się na Forum. By ją obejrzeć, proszę kliknąć >>tutaj

 

Komentarze

Cześć, ma ktoś może do sprzedania cyrkiel do budowy kopuł?
Pozdrawiam serdecznie.